Bajatović: Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničku firmu u Srbiji

27.04.2023

12:06

0

Prvi čovek Srbijagasa kaže da je ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije produžen do maja sledeće godine

Bajatović: Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničku firmu u Srbiji
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će to preduzeće i mađarska državna elektroprivreda MVM osnovati zajedničku firmu u Srbiji, na osnovu dogovora o zajedničkom nastupu u regionu, kao i da će Srbijagas otvoriti predstavništvo u Budimpešti.

Bajatović je rekao Tanjugu da naša zemlja u Mađarskoj ima trenutno uskladišteno oko 200 miliona kubnih metara gasa, kao i da je ugovor o skladištenju gasa u toj zemlji za potrebe Srbije produžen do maja sledeće godine.

- Tamo ćemo sigurno utisnuti dodatnih 100 miliona kubnih metara gasa, a možda ćemo izvršiti utiskivanje još nekih količina - naveo je Bajatović.

Kako je rekao, u Srbiji u gasnom skladištu Banatski dvor sada imamo 550 miliona kubika gasa, od čega je 286 miliona kubika Srbijagasa, dok ostalo pripada Gaspromu.

- Trenutno utiskujemo gas u Banatski dvor, i utisnućemo još 200 miliona, 100 ruska strana i 100 Srbijagas, tako da ćemo u Banatskom dvoru imati punih 750 miliona kubika, a od toga će Srbijagas imati oko 400 miliona - naveo je Bajatović.

On kaže da kada se sve to sabere, da će pod kontrolom Srbijagasa biti gasnih rezervi između 750 i 800 miliona metara kubnih, što je otprilike polovina potrebnih količina za jednu grejnu sezonu, ako je posmatramo od 1. oktobra do 15. aprila ili do 1. maja.

- Srbijagas i mađarska državna elektroprivreda MVM će osnovati zajedničku firmu ovde u Srbiji, to je deo dogovora da zajednički nastupamo u regionu, a mi ćemo da bismo sebi pojednostavili život u papirološkom smislu otvoriti firmu u Budimpešti, što će biti jedno predstavništvo Srbijagasa. To u praksi znači da vas zastupa neka advokatska kancelarija i slično, jer nismo članica EU, da bismo mogli da se potencijalno prijavimo, kako da kupujemo, tako i da prodajemo viškove gasa ili da rešavamo probleme zajedničkog pristupa - naveo je on.

Bajatović je rekao da, na primer, elektronski sertifikat koji može da se dobije u Srbiji ne važi u EU.

- Dakle, ne osnovamo firmu u Budimpešti sa idejom da razvijamo posao u Mađarskoj, već da možemo lakše da rešavamo sve ono što je papirološki vezano za propise, koji važe u Mađarskoj i EU - dodao je Bajatović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike