Vučić: Za reformu u energetskom sektoru potrebna podrška cele države

06.04.2023

21:50

0

Upitan da li je restrukturiranje EPS moglo da se desi ranije, odgovorio je da je sve moglo ranije

Vučić: Za reformu u energetskom sektoru potrebna podrška cele države
Copyright RTS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je za reformu u energetskom sektoru, koja se sprovodi, potrebna podrška cele države.

"Mi smo uspeli da uradimo mnogo hrabrih stvari i napravili smo ključne reforme i 2014, ali i danas ih radimo. I ovo što radimo u energetskom sektoru je mnogo teško, zato je potrebna podrška države", rekao je Vučić na RTS.

On je, govoreći o EPS-u, rekao da se razgovara sa Ristadom iz Norveške, dodajući da se godinu dana radi na tome da se pokaže da se politika više neće mešati ni na koji način.

"Imaćete Nadzorni odbor koji će da ima značajne dužnosti i funkcije, koji više neće biti biran tako što će vlada da donosi odluku, već će imati mnogo veću samostalnost”, istakao je Vučić.

Na pitanje da li će država i dalje izdvajati novac za EPS i Srbijagas, te da je do sada izdvojila više od dve milijarde evra, Vučić je kazao da je i više od tog novca izdvojeno.

"Ali šta smo mogli da uradimo, koja to država nije uradila?", rekao je Vučić.

RTS
Aleksandar Vučić

Upitan da li je restrukturiranje EPS moglo da se desi ranije, odgovorio je da je sve moglo ranije. 

"Kao da me pitate da li smo mogli ranije da izgradimo Nacionalni stadion? Mogli smo, kao i kliničke centre, ali morali smo da izvedemo fiskalnu konsolidaciju”, naveo je Vučić.

On je preneo stav Misije MMF-a o srpskim finansijama.

"Danas je MMF saopštio da su srpske javne finansije stabilne, Srbija je nastavila da raste, uprkos svim izazovima,  a javni dug je u potpunosti pod kontrolom”, preneo je Vučić iz saopštenja MMF-a.

Na konstataciju novinara da je bivši ministar Dušan Vujović rekao za njega da ima “meko srce” i da brine o radnicima, te da su se upravo razišli kod slučaja transformacije EPS-a, Vučić je odgovorio da ima meko srce i prema radnicima i prema sindikatima.

"Morate da vodite računa, tamo rade neki ljudi koji po kiši snegu svaki dan izlaze i moraju da kopaju ugalj. Moram da poštujem te ljude u Kolubari, da vidim kako da im izađemo u susret, makar tim proizvodnim radnicima, da nam ne bi jedina funkcija u EPS ostala trgovina električnom energijom", naveo je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike