Mercedes je otišao iz Rusije ali drži vrata odškrinuta

26.04.2023

12:46

0

Nemački proizvođač automobila saopštio je da se potpuno povukao sa ruskog tržišta

Mercedes je otišao iz Rusije ali drži vrata odškrinuta
mercedes sajam automobila (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Akcije nemačkog automobilskog diva „Mercedes-Benca“ u ruskim filijalama prodate su aprilu ruskoj firmi „Avtodom“, prenosi nemački Tagesšau.

Novinska agencija Rojters citirala je prošle srede ruski registar kompanija, prema kojima „Avtodom“ od 18. aprila drži 100 odsto akcija u firmama „Mercedes-Benc Kapital Rus“ i „Mercedes-Benc Manufakturing Rus“.

U tom trenutku još nije bilo jasno da li su pribavljena sva potrebna zvanična odobrenja za odlazak nemačke kompanije iz Rusije, navodi Tagesšau, što je potrebno i zbog kaznenih mera za zapadne kompanije koje odlaze zbog sankcija, koje je uvela Moskva.

Klauzula za povratak

Čuveni nemački proizvođač automobila je prilikom prodaje svoje ruske imovine u „Avtodomu“ obezbedio opciju kasnijeg otkupa tih istih akcija.

- Sa kupcem smo dogovorili opciju koja nam omogućava da otkupimo akcije kompanije, ako sankcije Rusije budu ukinute - saopštila je prošle srede „DAKS grupa“, kojoj pripada i kompanija „Mercedes-Benc“.

Klauzula o otkupu postala je uobičajena opcija za proizvođače automobila koji napuštaju rusko tržište.

I drugi proizvođači automobila, poput „Renoa“ i „Nisana“, koji su prošle godine prodali svoja ruska preduzeća za simbolične sume, imaju šestogodišnje klauzule o otkupu u svojim kupoprodajnim ugovorima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike