Sajam građevinarstva: Brže do građevinskih dozvola ali i stranih radnika (FOTO)

24.04.2023

12:03

0

Autor: G.M.Š.

Ministar Vesić na Sajmu građevinarstva najavio velike izmene kako bi se vratio zamajac sektoru

Sajam građevinarstva: Brže do građevinskih dozvola ali i stranih radnika (FOTO)
Sajam građevinarstva 2023. - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Građevinski sektor u Srbiji ima veliki značaj za BDP Srbije. U prošloj godini je imao vrednost radova 4,4 milijarde evra, ali to je bio pad od 11 odsto. Razlog je rat u Ukrajini, investitori su oprezniji, ali mi možemo više i bolje i zbog toga uvodimo izmene zakona, poručio je resorni ministar Goran Vesić na otvaranju 47. Međunarodnog sajma građevinarstva.

- Vreme je i da srpsko građevinarstvo ponovo radi u inostranstvu. Imamo stručnjake za to, a sada i reference - istakao je Vesić.

Zbog manjka privatnih investicija, kako dodaje, Vlada Srbije povećala je investicioni budžet na 3,6 milijardi evra, a menjaju se propisi za investicije i gradnju.

- Investitori će brže i lakše dolaziti do dozvola. Liberalizujemo i ulazak inostrane radne snage, a strane kompanije obavezujemo da direktno plaćaju domaće podizvođače - dodao je Vesić.

Pod sloganom “Gradimo pametno” Beogradski sajam je organizator ovog 47. Međunarodnog sajma građevinarstva na kome nastupa ukupno 430 izlagača. Manifestacija je okupila kompanije građevinske industrije iz više od 20 zemalja.

U šest hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, od 24. do 27. aprila, predstaviće se svi segmenti građevinske industrije i najuspešniji predstavnici iz svih oblasti građevinarstva, i pružiti uvid u niz novih trendova i tehnologija - od istraživanja terena i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, kao i novitete IT tehnologije.

Građevinski sektor je veoma značajan deo domaće privrede koji zapošljava veliki broj radnika angažovanih na projektima od nacionalnog i međunarodnog značaja, a povećana potražnja za nekretninama podržava i kretanja u građevinarstvu.

Na sajmu će biti prisutni proizvođači i distributeri građevinskog materijala, opreme i alata, kao i predstavnici kompanija koje se bave projektovanjem, izgradnjom i renoviranjem objekata. Predstaviće se svi proizvodi i usluge - od izgradnje krova do podne keramike, od građevinskih elemenata do kuća po sistemu ključ u ruke.

24sedam/Katarina Mihajlović
Goran Vesić na otvaranju Sajma građevinarstva

Među izlagačima će biti i proizvođači betona, građevinskih blokova, cigala, krovne i fasadne obloge, izolacionih materijala, podnih obloga, stakla, drvenih konstrukcija i drugih materijala koji se koriste u građevinarstvu, proizvođači energetski efikasnih sistema i opreme za klimatizaciju i ventilaciju, kao i mnogi drugi.

Pored toga, biće predstavljeni i proizvođači i distributeri građevinske opreme i alata, kao što su bageri, kamioni, dizalice, kompresori, građevinske mašine, alati za zavarivanje, bušenje, brušenje.

Takođe, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa novim tehnologijama u građevinarstvu, uključujući pametne sisteme za upravljanje objektima, automatizaciju i digitalizaciju. Posebna pažnja će biti posvećena energetskoj efikasnosti i ekologiji, sa akcentom na najnovijim trendovima i proizvodima koji pomažu u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike