Top 3 trenda ključna za građevinski sektor u 2023. godini!

01.02.2023

07:45

0

Autor: 24sedam

Stručnjaci naglašavaju da je neophodno već sada ulagati u građevinarstvo koje će smanjiti potrošnju i biti održivije za planetu

Top 3 trenda ključna za građevinski sektor u 2023. godini!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Građevinski sektor u Srbiji i Evropi ima mnogo toga za razmatranje, jer mora adekvatno da odgovori na brojne izazove koji slede tokom 2023. godine. Već danas je neophodno ulagati u građevinarstvo koje će smanjiti potrošnju i biti održivije za planetu, a nekoliko ključnih trendova oblikovaće u bliskoj budućnosti oblast komercijalnih, industrijskih i stambenih zgrada.

Potrebno je povezati nove i postojeće zgrade sa električnim vozilima, koja će uskoro i zakonom biti propisana, dok će zelenije i isplativije zgrade zahtevati stvaranje nove vrste majstora, koji vladaju potpuno novim setom znanja i veština.

- Godina za nama jasno je pokazala da ne smemo da se oslonimo na isključivo jedan izvor energije u bilo kom obliku. Ipak, da bismo se bavili problemom energetske krize adekvatno moramo da gledamo dalje i od 2023. Već u najbližoj budućnosti, građevinarstvo će morati da transformiše svoje dosadašnje modele opskrbljivanja energijom, kako bi postalo nezavisnije od brojnih faktora koji su u potpunosti van kontrole ovog sektora i na koje ne može da utiče - ističe Aleksandar Vasić, klaster menadžer u kompaniji "Eaton Elektrik".

Upravo zbog svega ovoga izdvaja se nekoliko trendova koji će oblikovati i transformisati ovu oblast ne samo tokom 2023. godine, nego i ubuduće.

Tehnologija smanjuje potrošnju energije

Vlade i regulatorna tela mnogih država naporno rade na tome da upravljanje energijom bude pametnije i održivije od početka do kraja. Prepoznajući izazove u okviru toga, ali i dobrobit njihovim prevazilaženjem, kao i pomoć koju mogu da pruže drugima koji kreću u taj proces, nezavisni think-tank, Bruegel, pripremio je sažetak niza usvojenih mera od države do države, koji pokazuje različitost pristupa.

Profimedia
Nephodno svrsishodnije upravljanje energijom

Za vlasnike zgrada širom Evrope, zajednička nit jeste potreba da pažljivo i drugačije, ali i pametnije tj. svrsishodnije, upravljaju energijom u svakoj fazi planiranja, izgradnje i postojanja.

- Strateška upotreba novih tehnologija, kao što su sistemi za skladištenje energije, biće korisna u različitim tipovima zgrada. Prednosti su višestruke i relevantne za više zainteresovanih strana. Za potrošače energije postoji potencijal da u potpunosti iskoriste obnovljive izvore energije na licu mesta i smanjene troškove energije nakon vršnog opterećenja. Sa druge strane, za organizacije zasnovane na ovakvoj mreži, postoji potencijal da se smanji veličina potrebnih veza i da potrošači smanje pritisak na mrežu - objasnio je Vasić.

Uvezati električna vozila i obnovljivu energiju

Vlasnici zgrada su najčešće iznenađeni kad na istom mestu stoje punjenje električnih vozila (EV), obnovljivi izvori energije i potrošnja struje. Nije im odmah jasno kako infrastruktura za punjenje električnih vozila može da poveća stabilnost mreže - ali to je upravo ono što se može dogoditi zahvaljujući spajanju nekoliko sektora. Ovo je moguće boljim povezivanjem proizvodnje energije sa potrošnjom energije, ali i efikasnim korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Pixabay
 

Ovaj tip pristupa pretvara zgradu u energetsko čvorište i to je sad lako dostupno i prilagodljivo rešenje za mnoge građevinske kompanije.

- Zbog energetske krize, potrebe za većom upotrebom zelene energije, ali i promena navika u potrošnji struje smatra se da će sve više vlasnika zgrada tj. građevinskih kompanija koristiti ovakav pristup tokom 2023. i nadalje. Odluka EU da se odbace dizel i motori na benzin, kao i pozivi nacionalnim elektrodistribucijama da omoguće dvosmerno korišćenje struje, odnosno i njena proizvodnja od strane potrošača, biće sve glasnija. Sve ovo će pomoći lakšem punjenju EV-a i iskorišćenju obnovljive energije koju će zgrade samostalno proizvoditi - rekao je Vasić.

Svetu su neophodni novi majstori

Specijalizovane veštine radne snage potrebne za novi nivo izgradnje hronično nedostataju širom Evrope. Zbog toga je obuka radne snage za izgradnju i instalaciju infrastrukture za nove tipove građevina neophodnih za energetsku tranziciju prioritet svuda, ne samo u Evropi.

Evropske zemlje će morati da ulože više truda tokom 2023. godine kako bi osigurale da sektori komercijalnih, industrijskih i stambenih zgrada imaju dovoljan broj neophodnih kvalifikovanih radnika koji umeju da “iznesu“ nove projekte.

- Realizacija strategije, koje će zameniti fosilna goriva obnovljivim izvorima energije, zahtevaće izgradnju potpuno nove, ali fleksibilne i pametne infrastrukture sposobne da odoli vremenu kako kvalitetom izgradnje, tako i svojim nultim uticajem na svoju okolinu i prirodu - zaključio je Vasić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike