Šok na tržištu: OPEK+ zavrnuo slavine, cena uzletela

03.04.2023

08:49

0

Autor: 24sedam

Nakon objave kartela proizvođača sirove nafte cena skočila osam odsto. Moguć povratak i na 100 dolara, kažu analitičari

Šok na tržištu: OPEK+ zavrnuo slavine, cena uzletela
Ilustracija - Copyright Profimedia

Udruženje proizvođača sirove nafte, OPEK+, najavilo je u nedelju da će zbog pale tražnje dodatno smanjiti proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno. Sa ovim rezanjem produkcije, nafte će biti manje za 3,7 miliona nego što je bila kvota pre uvođenja bilo kakvih "korektivnih mera“. Ta količina predstavlja ne malih 3,7 odsto globalne potražnje.

Cena je, naravno, odmah reagovala na berzi i terminski ugovori su poskupeli za osam odsto, da bi potom nešto malo cena pala. Trenutno se cena kreće oko 84 dolara za barel.

Zbog ovakvog poteza OPEK+, investiciona banka „Goldman Saks“ (Goldman Sachs) poništila je prognoze cena nafte za ovu i sledeću godinu. Pored nafte porasli su i fjučersi na američki benzin, naglašavajući inflatorne rizike.

- Ova mera šalje prilično snažan signal tržištu da će OPEK podržati cene - rekao je Danijel Hajns, viši strateg za robu u "Australija i Nju Zeland benking grup“ (Australia & Nev Zealand Banking Group), za Blumberg TV (Bloomberg), dodajući da se šansa da nafta dostigne 100 dolara opet "sigurno povećala".

Iz SAD, koje i dalje vode veliku bitku sa inflacijom koja je dobrim delom generisana skupim energentima, kritikuju ovaj potez, navodi Oilprice.com.

„Fajnenšel tajms“ (The Financial Times, FT) izveštava da je skok cene izazvan pre svega time što je jedan od najvećih proizvođača, Saudijska Arabija, najavila smanjenje proizvodnje za čak 500.000 barela dnevno.

Drugi veliki proizvođač, Rusija, je zbog sankcija Zapada, pre toga najavila da će svoje smanjenje proizvodnje predviđeno za period mart – jun, produžiti do kraja godine.

Screenshot: Bloomberg
Cena se penje već dve nedelje

"FT“ dodaje da je neobično što se najava iz OPEK+ dala mimo redovnih sastanaka kluba proizvođača, od kojih je aktuelni onaj danas.

Preventivna mera

U Vašingtonu uopšte nisu srećni zbog ovakvih najava.

- Ne mislimo da su smanjenja proizvodnje dobra u ovom momentu, s obzirom na nesigurnost na tržištu, I to smo jasno naglasili. Fokusirani smo na cene za američke potrošače, ne na cene barela, a te cene su znatno pale od prošle godine - rekao je portparol Nacionalnog veća za sigurnost, citira „Hil“ (The Hill).

Potez OPEK+ je izazvan snažnim padom cene nafte prošlog meseca, koji je izazvan zabrinutošću investitora za celokupno finansijsko tržište nakon kolapsa nekoliko banaka u SAD i „Kredi Svis“ (Credit Suisse) u Evropi.

- OPEK preduzima preventivne krake za slučaj dalje pada tražnje – kaže Amrita Se iz „Enerdži apsektsa“ (Energy Aspects) Rojtersu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike