EPS više nije JP: Akcionarsko društvo sa 100 odsto vlasništva Srbije

08.04.2023

09:16

0

Vlada Srbije je promenila pravnu formu najvećer preduzeća u zemlji

EPS više nije JP: Akcionarsko društvo sa 100 odsto vlasništva Srbije
EPS - Copyright A.K./ATAImages

Vlada Srbije donela je Odluku o promeni pravne forme Javnog preduzeća  "Elektroprivreda Srbije" u nejavno akcionarsko društvo sa 36,5 miliona akcija, od kojih svaka nominalno vredi 10.000 dinara, objavljeno je u "Službenom glasniku".

U odluci se navodi da je "Elektroprivreda Srbije" sada akcionarsko društvo ali i ističe da će EPS AD „nastaviti da obavlja delatnosti javnog preduzeća, na isti način kao i pre promene pravne forme“.
EPS AD će ostati vlasnik celokupne imovine Javnog preduzeća i dužnik svih obaveza Javnog preduzeća, a sudski postupci u ime, odnosno protiv EPS-a nastavljaju se.

Kako se navodi, svi ugovori EPS-a ostaju na snazi bez potrebe zaključenja posebnih aneksa.

Ukupan akcijski kapital EPS-a iznosi 365,1 milijardu dinara a na osnovu ove odluke Vlade Sbije biće fomirana knjiga akcionara nakon registracije akcija kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Odluka Vlade Srbije doneta je na osnovu Zakona o privrednim društvima i Zakona o Vladi, navodi se u odluci objavljenoj u "Službenom glasniku".

Jedini vlasnik dosadašnjeg javnog, a sadašnjeg akcionarskog društva EPS je Republika Srbija.

Primedbe na transformaciju

Predložena transformacija kritikovana je nedavno i na sednici Naučnog saveta EPS-a kada je većina članova ovog tela na vanrednoj sednici usvojila stav po kome predlažu da se obustavi transformacija EPS u akcionarsko društvo, jer bi to ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.

Članovi Naučnog saveta su istakli da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

Upozorili su da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama.

"Transparentnost Srbija" je takođe iznela primedbe na ovaj proces jer, kako je navedeno, izmena Osnivačkog akta i Statuta EPS dovešće do toga da ubuduće ni direktor ni članovi Nadzornog odbora EPS neće imati status javnih funkcionera, upozorila je „Transparentnost Srbija“.

To znači da da neće biti u obavezi da podnose izveštaje o ličnoj imovini i prihodima (imovinska karta), iako će raspolagati javnim sredstvima veoma velike vrednosti (oko 3,1 milijarde evra, prema podacima iz izmenjenog osnivačkog akta).

Izmene Osnivačkog akta i Statuta JP Elektroprivreda Srbije imaće "veoma štetne posledice na primenu antikorupcijskih zakona u najvećem srpskom javnom preduzeću", tvrdi „Transparentnost“.

- Više neće postojati obaveza da se direktor bira na konkursu. Tu zakonsku obavezu Vlada Srbije ni u proteklih devet godina (nakon smene Aleksandra Obradovića) nije poštovala. Inače, promena statusa preduzeća nije bila prepreka da se obaveza sprovođenja konkursa propiše novim Statutom", navode iz „Transparentosti“.

Takođe, Transparentnost tvrdi da će, kada je reč o javnim nabavkama, EPS izgubiti status "javnog naručioca", tako da neće imati opštu obavezu sprovođenja nabavki na osnovu zakona, već samo u vezi sa pojedinim delatnostima.

EPS, kako je navedeno, više neće biti podvrgnut nadzoru Ministarstva privrede ili bilo kog drugog ministarstva.

- Smanjiće se i transparentnost, jer EPS više neće objavljivati program poslovanja i tromesečne izveštaje o njihovoj realizaciji - tvrdi Transparenost Srbija.

Ističe da EPS više neće imati ograničenja da troši sredstva za donacije i sponzorstva i da će to otvoriti nove kanale za politički vođeno rasipanje javnih resursa.

Šta se sve menja u EPS-u

Vlada Srbije odlukama je izmenila i dopunila osnivački akt Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" te donela statut budućeg Akcionarskog društva EPS, i ta dokumenta su takođe objavljena u "Službenom Glasniku".

    U izmenjenom osnivačkom aktu navodi se da je pretežna delatnost EPS-a proizvodnja električne energije, a ta firma može da obavlja i sve druge delatnosti u skladu sa važećim propisima i opštim aktima i sopstvenim odlukama.

Ukupan akcijski kapital EPS AD iznosi 365.105.090.000 dinara (trenutno 3,1 milijardu evra) a Republika Srbija je jedini vlasnik.

Do imenovanja novih, predsednik i članovi Nadzornog odbora EPS i  vršilac dužnosti direktora imenovan 2022. godine, nastaviće da vrše svoje funkcije.

Sadašnji izvršni direktori JP "Elektroprivreda Srbije" nastavljaju da obavljaju funkciju izvršnih direktora u okviru Izvršnog odbora AD "Elektroprivreda Srbije".

Navodi se da će osnivač imenovati svog ovlašćenog predstavnika u Skupštini Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije" u roku od 10 dana.

Ostaje i imovina sa Kosmeta

EPS je jedini osnivač više firmi sa sedištima na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

 Navodi se da će akte o osnivanju tih firmi EPS usaglasiti sa zakonom i propisima kojima se uređuju uslovi i način obavljanja energetskih delatnosti u roku od tri meseca od dana kada se steknu uslovi za usklađivanje njihove organizacije, rada i poslovanja.

Pobrojane su firme: "Elektrokosmet", "Termoelektrane Kosovo" iz Obilića, "Površinski kopovi Kosovo" i "Elektrosever" iz Severne Mitrovice.

    U objavljenom Statutu EPS AD navodi se da, pored proizvodnje električne energije, ta kompanija obavlja i delatnost trgovine električnom energijom, odnosno snabdevanja.

    Taksativno su navedene i ostale delatnosti za koje je EPS registrovan, na čelu sa eksploatacijom lignita i mrkog uglja.

    U statutu EPS AD navodi se da će ta firma moći da izdaje sve vrste akcija (sa ili bez nominalne vrednosti), kao i druge hartije od vrednosti koje su predviđene važećim propisima.

Navedeno je da imovinu EPS AD čini pravo svojine na pokretnim i nepokretnim stvarima, novčana sredstva, hartije od vrednosti i druga imovinska prava koja su preneta u svojinu EPS ili koje je ta firma stekla poslovanjem, uključujući i pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini.

Funkciju Skupštine EPS AD vršiće osnivač preko jednog ovlašćenog predstavnika, a tu će se između ostalog odlučivati o Statutu, osnovnom kapitalu, emisijama hartija od vrednosti, akcijama, te ta statusnim i promenama pravne forme.

U nadleženosti Skupštine su osnivanje i gašenje ogranaka, sticanje i raspolaganje imovine velike vrednosti, raspodela dobiti i pokriće gubitka te politika dividendi.

Skupština bira i razrešuje članove Nadzornog odbora kojih ima sedam a među njima je i predstavnik zaposlenih.

Uz druge važne funkcije, Nadzorni odbor bira Izvršni odbor u kome je sedam izvršnih direktora od kojih je jedan Generalni direktor koji će zastupati EPS bez ograničenja.

Obavezu da se uskladi sa novim Statutom EPS ima u roku od devet meseci od dana registracije promene pravne forme u Registru privrednih subjekata.

U novom Statutu navedeno je da će EPS AD nastaviti da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz avgusta 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike