EPS može u akcionarsko društvo samo ako nije od javnog interesa

07.04.2023

12:44

0

Najavljena transformacija EPS pravno je moguća jedino ukoliko se nesumnjivo utvrdi da to preduzeće "ne obavlja delatnost od opšteg interesa", saopštila je Transparentnost Srbija

EPS može u akcionarsko društvo samo ako nije od javnog interesa
Direkcija EPS-a - Copyright 24sedam/S.Š.

Odluke Nadzornog odbora EPS od 4. aprila, kojim se menja Osnivački akt i Statut tog javnog preduzeća i ono transformniše u akcionarsko društvo, dovešće do toga da se na EPS više ne primenjuje Zakon o javnim preduzećima, navela je organizacija „Transparentnost Srbija“.

- Zakon o energetici, koji određuje delatnosti od opšteg interesa u ovoj oblasti, donet je još 2014, a poslednji put menjan 2021, tako da je ostalo nejasno po kom pravnom osnovu i iz kojih razloga se promene, ako su zasnovane na tom zakonu, vrše tek u aprilu 2023. Štaviše, stručne službe EPS su, kako se može videti iz izveštaja sa sednice NO, iznele stav da da je EPS i dalje obavezan da primenjuje Zakon o javnim preduzećima - navedeno je u saopštenju „Transparentnosti Srbije“.

Kako je navedeno, izmena Osnivačkog akta i Statuta EPS dovešće do toga da ubuduće ni direktor ni članovi Nadzornog odbora EPS neće imati status javnih funkcionera, upozorila je „Transparentnost Srbija“.

Direktori bez imovinske karte

To znači da da neće biti u obavezi da podnose izveštaje o ličnoj imovini i prihodima (imovinska karta), iako će raspolagati javnim sredstvima veoma velike vrednosti (oko 3,1 milijarde evra, prema podacima iz izmenjenog osnivačkog akta).

Izmene Osnivačkog akta i Statuta JP Elektroprivreda Srbije imaće "veoma štetne posledice na primenu antikorupcijskih zakona u najvećem srpskom javnom preduzeću", tvrdi „Transparentnost“.

- Više neće postojati obaveza da se direktor bira na konkursu. Tu zakonsku obavezu Vlada Srbije ni u proteklih devet godina (nakon smene Aleksandra Obradovića) nije poštovala. Inače, promena statusa preduzeća nije bila prepreka da se obaveza sprovođenja konkursa propiše novim Statutom", navode iz „Transparentosti“.

Takođe, Transparentnost tvrdi da će, kada je reč o javnim nabavkama, EPS izgubiti status "javnog naručioca", tako da neće imati opštu obavezu sprovođenja nabavki na osnovu zakona, već samo u vezi sa pojedinim delatnostima.

EPS, kako je navedeno, više neće biti podvrgnut nadzoru Ministarstva privrede ili bilo kog drugog ministarstva.

- Smanjiće se i transparentnost, jer EPS više neće objavljivati program poslovanja i tromesečne izveštaje o njihovoj realizaciji - tvrdi Transparenost Srbija.

Ističe da EPS više neće imati ograničenja da troši sredstva za donacije i sponzorstva i da će to otvoriti nove kanale za politički vođeno rasipanje javnih resursa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike