Mali: Nema govora o privatizaciji EPS-a

06.04.2023

09:05

0

Ministar finansija i potpredsednik Vlade, Siniša Mali, najavio je danas strategiju za razvoj EPS-a do kraja maja i rekao da nema govora o privatizaciji

Mali: Nema govora o privatizaciji EPS-a
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Elektroprivreda Srbije (EPS) mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije, ukazao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je rat u Ukrajini pokazao sve manjkavosti energetskog sistema u Evropi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a ministar finansija Mali rekao je da je strategija u ovom sektoru veoma važna.

- Prošle godine kad je krenuo sukob u Ukrajini videlo se koliko je bitan jak energetski sektor. Izlazimo sa projektom do kraja maja šta treba da uložimo. Nema govora o privatizaciji EPS-a. On mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije - istakao je ministar Mali, komentarišući transformaciju EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Kako je rekao, do 2030. godine veliki deo proizvodnje energije treba da bude iz obnovljivih izvora.

Nakon dvonedeljnih razgovora sa predstavnicima MMF-a u okviru prve revizije aktuelnog stend-baj aranžmana sa Srbijom, koji se sprovodi od decembra 2022, ocenjeno je da je srpska privreda pokazala otpornost u vrlo nepovoljnim uslovima, da su makroekonomski rezultati u okviru programa odlični a da program strukturnih reformi dobro napreduje, prenosi RTS.

Takve ocene su i uslov da Odbor direktora MMF-a u junu odobri prvu reviziju aranžmana.
Kako se navodi, Fond je sugerisao da je i u narednom periodu neophodna kombinacija politika za obuzdavanje inflacije, rezervi za krizu, restrukturiranje javnih preduzeća kao i fiskalni prostor za dodatne javne investicije.

Važan deo aranžmana sa fondom ali i prioritet Vlade je restrukturiranje energetskog sektora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike