Tradicionalno prijateljske zemlje podižu saradnju na viši nivo: Zajednička konferencija predsednika Srbije i Gvineje Bisao

06.04.2023

12:08 >> 12:35

0

Autor: I.K.

Jutros je priređen svečani doček za predsednika Gvineje Bisao ispred Palate Srbija

Tradicionalno prijateljske zemlje podižu saradnju na viši nivo: Zajednička konferencija predsednika Srbije i Gvineje Bisao
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije i Gvineje Bisao, Aleksandar Vučić i Umaro Sisoko Embalo obraćaju se javnosti nakon sastanka i susreta dve delegacije.

Jutros je ispred Palate Srbija priređen svečani doček uz intoniranje himne dve države, gardu i crveni tepih.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je cenjenog gosta dočekala na aerodromu Beograd.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Umaro Sisoko Embalo i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare

 

-Hvala veliko, dragi brate Vučiću, mi smo veoma srećni što smo se našli ponovo ovde u bratskoj zemlji Srbiji. Mi imamo tradicionalno prijateljske odnose još od doba maršala Tita i on je jedan od rodonačelnika nesvrstanih među kojima je i Gvineja Bisao, te smo imali veliku podršku naše braće iz bivše Jugoslavije. Zato želim da podsetim na maršala Tita i taj istorijski deo. Sporazum između dva ministra spoljnih oslova je kontinuitet naših tradicionalnih odnosa. Gvineja Bisao je bratska zemlja Srbiji i nastavićemo da gradimo te odnose, koji traju dugo vremena. Učinićemo sve da taj sporazum bude realizovan i svake godine ćemo razmatrati naše bilateralne sporazume i upućujem Vam pozivnicu da posetite Gvineju Bisao kada Vam program to bude omogućavao, rekao je predsenik Gvineje Bisao.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Umaro Sisoko Embalo i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare

 

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost gostu, ističući da je bio 2017. u Beogradu.

-Hoću da se zahvalim prijatelju što želi da dođe u Srbiju, da se oseća kao kod kuće. Razgovarali smo o važnim pitanjima. Dogovorili smo povećanje broja studenata koje će Srbija stipendirati iz Gvineje Bisao ovde u Beogradu. Oni će svi da zavole Srbiju i da predstavljaju interese naše zemlje u svojoj otadžbini. Dogovorili smo i neke druge oblike saradnje, u oblasti terorizma. Nadam se da ćemo razmenom iskustava podići na još viši nivo. Razmenili smo i poglede o geopolitičkoj situaciji. Naši stavovi imaju mnogo toga zajedničkog, a ono što je za nas važno da smo mi u Srbiji razumeli i moraćemo da menjamo strategiju da budemo prisutniji na afričkom kontinentu. Imamo tamo 12 funkcionalnih ambasada na afričkom kontinentu, rekao je Vučić.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

On je rekao da je dogovoreno da u Gvineji Bisao bude otvorena ambasada.

-Odličan razgovor idemo ka zbližavanju naših naroda i zemalja i verujem da mnogo toga možemo da učinimo. Rado ću posetiti Gvineju Bisao, verujem da možemo da imamo mnogo bolju saradnju u budućnosti, rekao je Vučić i poručio gostu da češće dolazi u Srbiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike