Za samo godinu dana ušteđeno gotovo 60.000 tona ugljen-dioksida

05.04.2023

08:55

0

Autor: 24sedam

Kompanija Sekopak, najveći operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji, po prvi put je organizovala panel-diskusiju o budućnosti upravljanja ambalažnim otpadom

Za samo godinu dana ušteđeno gotovo 60.000 tona ugljen-dioksida
Panel o unapređenju sistema upravljanja ambalažnim otpadom - Copyright 24sedam/promo/Mirko Tabašević

Kompanija Sekopak, najveći operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji, doprineo je smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 58.000 tona, a sedmu godinu zaredom reciklirane su rekordne količine otpada.

Ova postignuća rezultat su saradnje više od 140 privatnih kompanija, sakupljača, reciklera i javno-komunalnih preduzeća uključenih u kompanijske aktivnosti. Tim povodom, na ovogodišnoj CO2 konferenciji, Sekopak je dodelio sertifikate za doprinos u ostvarenju ovih ciljeva svojim partnerima, ali i po prvi put organizovao panel-diskusiju o budućnosti upravljanja ambalažnim otpadom.

Prevazišli ekološke okvire

Generalna direktorka kompanije Sekopak, Violeta Belanović, istakla je činjenicu da je u Srbiji uz pomoć operatera ambalažnog otpada u 2021. godini ušteđeno više od 93.000 tona CO2, što znači da je udeo Sekopak i partnera veći od 60 procenata ušteđene emisije na nacionalnom nivou. 

- Misija Sekopaka, kao pionira u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom je da kontinuirano podiže standard za lestvicu iznad i da uspostavlja sistem koji će doprineti kvalitetnijem životu građana Srbije. Uz to, uvek ćemo biti podrška našoj širokoj mreži partnera kako bi jednostavnije i efikasnije postigli predviđene ciljeve. Sa više od 830.000 tona recikliranog otpada do sada, pokazali smo da je pitanje reciklaže odavno prevazišlo ekološke okvire i postalo tema od značaja za celo društvo i svakog pojedinca - izjavila je Violeta Belanović.

Na panel-diskusiji koja je pratila konferenciju na temu "Unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom – izazovi i rešenja", učestvovale su Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost grada Novog Sada, Sanela Veljanovski Mandić, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak.

Podizanje svesti

Tokom razgovora zaključeno je da je postavka infrastrukture za upravljanje otpadom preduslov uspešnog sistema.

- Iako je do sada čak 56 jedinica lokalne samouprave uspostavilo sisteme za separaciju ambalažnog otpada, svesni smo da na tom polju još uvek ima puno prostora za napredak. Mi u Ministarstvu zaštite životne sredine imamo obavezu, ne samo da obezbedimo funkcionisanje sistema, već i da konstantno radimo na podizanju svesti. Upravo zato, uspostavljanje poverenja građana u javno-komunalna preduzeća, biće od ključne važnosti ako želimo da sistem primarne separacije, odnosno odvajanja otpada, zaista zaživi - istakla je Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike