Frilenseri od danas mogu da prijave prihode, ili…

03.04.2023

09:41

0

Onima koji rade kao „slobodnjaci“ preko interneta po ugovoru, Poreska uprava ostavila dve mogućnosti

Frilenseri od danas mogu da prijave prihode, ili…
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Početkom ovog drugog kvartala startovao je i novi model samooporezivanja frilensera i oni bi već ovog meseca trebalo da podnesu poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal. Međutim, kako nisu obezbeđeni i tehnički uslovi da oni to urade iz Poreske uprave im je odobreno da ne moraju da podnesu prijavu dok se ne uspostavi portal "Frilenser" ali ako hoće i za to ima mogućnost.

Na nedavnom sastanku predstavnika udruženja frilensera, kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstva za rad, Ministarstva zdravlja, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i fondova socijalnog osiguranja u NALED-u rečeno je da frilenseri koji to žele prijavu mogu da podnesu već ovog meseca na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

- Od 3. aprila frilenseri mogu da podnesu poresku prijavu za prihode ostvarene u prvom kvartalu 2023. tako što će podneti prijavu na Obrascu PP OPO, a o načinu podnošenja ove prijave biće dato posebno objašnjenje - objasnio je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Ivan Radak iz NALED-a rekao je danas da će portal početi da radi u drugom kvartalu i da frilenseri koji prijave i plate porez u roku od 30 dana od početka njegovog rada neće morati da plaćaju kamatu.

- PP OPO poreska prijava postoji odavno i može da je koristi onaj ko već sada želi da prijavi i plati porez za prvi kvartal, a PP OPO-K je prijava koja će se popunjavati putem portala - rekao je on gostujući na RTS-u.

Dodao je da su ove dve prijave iste u gornjem delu gde se nalaze osnovni podaci, dok je u donjem delu druga prijava jednostavnija.

- U PP OPO prijavi ste morali da unosite šifru svake vrste prihoda i broj dana i broj sati i osnovicu za porez i osnovicu za doprinose, a kod PP OPO-K je prijava jednostavnija, unosite samo iznos ostvarenih prihoda i zaokružujete da li hoćete model jedan ili dva i da li ste zdravstveno osigurani -  objasnio je Radak.

Prema njegovim rečima, prilikom prijave poreza u svakom kvartalu, obveznik može da izabere da li da porez plaća po opciji jedan ili dva, u zavisnosti od ostvarenih prihoda.

- Mi smo pravili računicu i videli da je granica oko 160.000 dinara. Dakle onome ko zarađuje recimo 153.000 dinara mesečno, bolja je opcija jedan, imaće niži porez, a za one koji zarađuju više bolja je opcija dva - istakao je Radak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike