UNKS: Gorivo neće mnogo menjati cenu, a potrošnja će rasti

31.03.2023

09:41

0

Autor: 24sedam

Cena nafte ne određuje odmah koliko će koštati gorivo kod nas, a njegova cena se neće mnogo menjati, kažu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije

UNKS: Gorivo neće mnogo menjati cenu, a potrošnja će rasti
Ilustracija - Copyright Freepik

U svetu cena nafte u poslednje vreme uglavnom pada, sada je oko 80 dolara, a bila je i 73, ali se taj trend ne može odmah u potpunosti osetiti na pumpama u Srbiji. Tu se velike promene cena i ne očekuju, kažu za RTS iz Udružena naftnih kompanija Srbije (UNKS).

- Danas očekujemo da Vlada Srbije saopšti nove cene evrodizela i evropremijuma. Još važnije, treba da saopšti i da li će biti produžene mera ograničenja cene naftnih derivata i odluka o smanjenju akciza, a sve te mere ističu sa današnjim danom. Kada je reč o ceni goriva u Srbiji, ne očekujem neke velike promene u odnosu na sadašnje stanje. Uticaj cene sirove nafte na cenu goriva nije ujednačen, jer je potrebno da prođe neko vreme da bi se te promene osetile na pumpama - rekao je generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović.

On dodaje da ono što je bitno jeste to da je prosečna cena sirove nafte u 2023. godini za 17 odsto niža u odnosu na cenu sirove nafte prošle godine.

- Cene se formiraju na globalnom tržištu u odnosu na ponudu i potražnju, a to se kasnije odražava i na cene goriva - objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Mićović ukazuje da će se potrošnja benzina povećati jer kreću putovanja i u zemlji i u regionu, a i dizela zbog poljoprivrednih radova.

- Neke velike promene u odnosu na sadašnje stanje ne očekujem, važno je da imamo stabilno snabdevanje i da nije bilo poremećaja na tržištu goriva - rekao je Mićović.

Niko ne zna buduću cenu nafte

Procene kolika će biti cena sirove nafte se često baziraju na političkim previranjima.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih šest meseci

 

- Onog trenutka kada je u Evropi zabranjen uvoz nafte iz Rusije, iračka nafta je postala značajan izvor, a jedan od njih je i kirkuk i nafta koja dolazi odatle. Tržište je već poremećeno, i samim tim je i snabdevanje sirovom naftom u riziku. Zbog bankarske krize u samo dva dana je opala portažnja za sirovom naftom i cena je odmah pala, ali zemlje OPEK-a nisu reagovale jer su znale da to neće dugo trajati - navodi Mićović.

Velika tržišta, poput SAD, Evrope i Kine, mogu da poljuljaju i globalno tržište. Kina je po tom pitanju nepredvidiva, očekivalo se da će se ona vratiti na velika vrata sa privrednim rastom, ali se to nije na neki revolucionarni način dogodilo.

- Kada je u pitanju neki naftni svetski poredak, teško da će da nestane, jer ne može niko da preuzme primat ako nema sirovu naftu - ističe Mićović.

Protesti u Francuskoj i eventualno zatvaranje njihovih rafinerija mogu da utiču na regionalno snabdevanje, i to se pokazalo pre svega na primeru luke Marselj, koju su demonstranti u par navrata zatvarali. Ali to se pre svega osetilo u samoj Francuskoj, globalno ne - zaključio je u razgovoru za RTS generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike