Jovanović: Do kraja 2025. godine 99 odsto domaćinstava imaće brzi internet

29.03.2023

13:47

0

Ministar očekuje i da će izvoz u informacioniono-komunikacionim tehnologijama (IKT) do 2030. dostići 10 milijardi evra

Jovanović: Do kraja 2025. godine 99 odsto domaćinstava imaće brzi internet
Mihailo Jovanović - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da će do kraja 2025. godine 99 odsto domaćinstava u Srbiji imati pristup brzom fiksnom internetu.

Jovanović očekuje i da će izvoz u informacioniono-komunikacionim tehnologijama (IKT) sa sadašnjih 2,7 milijardi evra, do 2030. godine dostići 10 milijardi evra. Kako je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, otvarajući konferenciju „Tehnobank“ u Beogradu, Jovanović je rekao da je sektor IKT za našu državu predstavlja neprocenjivi izvor za rast deviznog priliva, nova radna mesta, kreiranje povoljnih uslova za rad i dodatna ulaganja.

On je naglasio da je Srbija prema poslednjem izveštaju Ujedinjenih nacija, među 10 zemalja sveta koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave, dok je prema najnovijem globalnom izveštaju Svetske banke, koji prati napredak u oblasti digitalne transformacije, na 4. mestu u Evropi. Istakao je da se nastavlja sa digitalizacijom Srbije i da je u decembru prošle godine započet kapitalni projekat razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima naše zemlje.

- Do kraja 2025. godine preko 99 odsto domaćinstava Republike Srbije imaće pristup brzom fiksnom internetu. Cilj nam je da, završetkom ovog projekta, svi građani imaju podjednake mogućnosti za korišćenje elektronskih usluga, od administrativnih, preko obrazovnih, poslovnih, multimedijalnih do nesmetane komunikacije sa bilo kojim krajem sveta - rekao je ministar Jovanović.

"Tehnobank" je vodeća Konferencija i Izložba u regionu Jugoistočne Evrope sa višedecenijskom tradicijom, koju odlikuju veliki broj posetilaca, poslednja inovativna rešenja renomiranih kompanija izlagača i stalni fokus na aktuelne teme iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija u bankarstvu, plaćanjima, finansijama i sigurnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike