Pazite gde ćete na tehnički: Vozač odgovara za ispravnost automobila (FOTO/VIDEO)

26.03.2023

07:35

0

Kada ne bi bilo kontrole ispravnosti vozila, svaki izlazak na ulicu ili put bi bio igranje sa životom, i zbog toga su tehnički pregledi veoma važni, upozoravaju stručnjaci

Pazite gde ćete na tehnički: Vozač odgovara za ispravnost automobila (FOTO/VIDEO)
Tehnički pregled - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Godišnji tehnički pregled automobila ubuduće bi mogao da bude mnogo manje stresan za vlasnika ako se usvoji predlog  Agencija za bezbednost saobraćaja za izmenu Zakona o saobraćaju.

Predloženo je da za neke manje prepravke na vozilima više ne bude potreban novi tehnički pregled, kao ni potvrda proizvođača, što bi značajno uticalo na smanjenje troškova vozača. Ovaj predlog u žižu javnosti  ovih dana vraća tehnički pregled, o kojem je u proteklih godinu dana bilo prilično buke u javnosti – od pitanja uvođenja kamera do merenja izduvnih gasova. Kakva je situacija danas, 24sedam je proverio u CVS mreži tehničkih pregleda.

- Video nadzor toka vršenja tehničkog pregleda pre svega ima svrhu da utvrdi savesnost i propisno postupanje kontrolora prilikom vršenja tehničkog pregleda. U tom delu najmanja briga treba da je na vozačima i vlasnicima motornih vozila, osim ako njihova vozila imaju značajne nedostatke koji su lako vidljivi. Međutim, upravo oni uređaji i sklopovi na vozilu koji nisu vidljivi na kamerama i za koje nemamo rezultate merenja preko nekog uređaja su presudni za bezbednost. Uređaji za upravljanje, kao i uređaji za oslanjanje i kretanje su od suštinskog značaja za ispravnost vozila. A sada na terenu imamo situaciju da smo od stanja kada su Tehnički pregledi neopravdano vraćali vlasnike vozila za svaku sitnicu, došli do toga da se „prolazi“ tehnički pregled i sa po bezbednost ozbiljnim nedostacima – kaže Andrija Vujičić, generalni direktor CVS-a (OMR Grupa).

Vujičić objašnjava da postoji određeno diskreciono pravo ali i obaveza kontrolora da proceni koji je stepen neispravnosti tih ključnih uređaja. Procenjuje se da li je neispravnost koju je uočio kontrolor mala, velika ili opasna.

24sedam/Danilo Krša
Bezbednost nikada nije skupa: Andrija Vujičić, direktor CVS

 

- Kao i kod svakog ovlašćenja koje postoji i kontrolor mora da postupa u skladu sa Zakonom, tj. savesno, na propisan način i u skladu sa pravilima struke. Ako je neispravnost opasna, kontrolor ne sme da oceni takvo vozilo kao tehnički ispravnim. Takva odluka je u i apsolutnom interesu vlasnika vozila, ali i svih učesnika u saobraćaju, mada to dobar deo vozača ne doživljava tako – napominje Vujičić.

Ne radi se kontrola "zbog policije"

Sagovornik 24sedam kaže da, nažalost, kod nas još postoji navika da je tehnički pregled nešto što se radi samo zbog produženja registracije vozila.

- U skladu sa takvim razumevanjem je i očekivanje da je ispravno sve što se ne vidi. To je jako pogrešno i opasno. Jer kao što sam prethodno naveo, sve što se ne vidi je često od presudnog značaja za bezbednost. Između zaista opasnog vozila na putu i vas ili bili kog drugog učesnika u saobraćaju tog dana na tehničkom pregledu stoji samo savestan kontrolor i odgovoran vlasnik vozila. Od obe strane to zahteva Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima – napominje Vujičić.

Iz CVS-a upozoravaju da je za svako vozili, a posebno za ono koje neopravdano „prođe“ tehnički, i krivično i materijalno odgovoran pre svega vlasnik.

- Zakon u prvim odredbama kaže da „Svako fizičko lice vlasnik, odnosno korisnik vozila, dužan je da obezbedi da njegova vozila u saobraćaju na putevima budu tehnički ispravna.“. Ne treba smatrati uslugom ili „izlaskom u susret“ kada vam kontrolor tehničkog pregleda objektivno opasno vozilo omogući da produži registraciju. Posledice mogu biti mnogo skuplje od jednog odlaska kod servisera za zamenu spone, opruge ili letve volana i ponovnog dolaska na tehnički pregled. Od isključenja iz osiguranja do ne daj Bože krivične odgovornosti u slučaju udesa sa povređenim licima – ističe Vujičić.

On ukazuje i na jednu stvar o kojoj se malo govori.

- Ukoliko se utvrdi da je vlasnik vozila znao da je ono tehnički neispravno a bilo je u saobraćaju i nešto se dogodilo, može mu biti uskraćena polisa osiguranja i onda svu štetu mora da plati sam – kaže Vujičić.

Svoj stav da klijent treba da bude partner i „savetnik za bezbednost“ vozača a ne neko ko će zloupotrebiti svoju ulogu za „propuštanje“ vozača, u CVS-u kažu, pokazuju i time što pružaju i besplatne kontrolne preglede u saradnji sa „SAT Media grupom“.

- Tu smo pokazali da nam je cilj da naši klijenti imaju tehnički ispravna vozila, a ne da im neko samo potpiše da su ispravna. Svaki vozač je kod nas dobrodošao na proveru svog vozila van termina tehničkog pregleda. Da zajedno pregledamo vozilo i spremimo se redovan tehnički pregled. Bezbednost saobraćaja na putevima je opšti interes i u CVS-u mi smo tom principu iskreno posvećeni – zaključuje Andrija Vujičić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike