A sad svi pravo na Sajam automobila: Šta se sve nudi u srednjoj klasi (FOTO/VIDEO)

25.03.2023

07:35

0

Sajam je ponovo onaj pravi, izbor je veliki (cene još veće) a šta se nudi u srednjoj klasi i kada može da se dobije odabrano, proverio je 24sedam

A sad svi pravo na Sajam automobila: Šta se sve nudi u srednjoj klasi (FOTO/VIDEO)
Sajam automobila 2023 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Aktuelni 55. Međunarodni sajam automobila i 15. Međunarodni sajam motocikala, koji se održavaju u Beogradu od 22. do 28 marta, prilično su opravdali očekivanja ljubitelja vozila na dva i četiri točka u Srbiji i regionu. Oni koji to nisu i lično proverili mogu da se uvere i danas, jer po ovako oblačnom danu nema boljeg izleta od nekoliko interesantnih sati provedenih pod kupolama Beogradskog sajma.

Najskuplji automobili odmah su prodati, pisali smo o tome kao i o ponudi najjeftinijh vozila a sad smo proverili i šta sve može da se pogleda, a možda i kupi, u srednjoj klasi.

U tom segmentu je izbor i najveći a izlagači su došli dobro pripremljeni iako situacija u industriji i dalje nije ružičasta.

Iz „AutoČačka“, zastupnika češke „Škode“, kažu da kod njih nema iznenađenja i da su to automobili koje kupci dobro poznaju i vole, što pokazuje i odlična prodaja modela ovog brenda na domaćem tržištu.

- Izložili smo jednog od najpopularnijih modela, „superb“ u L&K paketu ali i SUV segment, kao sve popularniji u svetu pa i kod nas, gde su „kodijak“, „karok“ i maleni „kamik“ – kaže direktor marketinga Aleksandra Đokić.

SUV-ova ima dosta na sajmu pa su tako iz Iz „Keosa“ („Emil Frej Grupa“) ponudili i novitetom „Renoa“, model „austral“.

- Radi se o tehnološki naprednom modelu sa čak 27 sistema za pomoć u vožnji – naglašava Ivana Ranđelović, menadžer za komunikacije ove kompanije, o automobilu čija će početna cena biti 27.500 evra, kada se krajem aprila pojavi u salonima.

Reper srednje klase - 30.000 evra

Sajam ne bi mogao da se zamisli bez „golfa“, kao repera za čitavu srednju klasu automobila. Cena izloženog modela je nešto sitno preko 30.000 evra a sada se nudi i u novim „gti“ i „gtd“ varijantama, kao i „golfa R“ od čak 320 konjskih snaga. Međutim iz „Folksvagena“, odnosno od njihovih zastupnika iz kompanije „Porše SCG“, kažu da se obrati pažnja i na jedan drugi model.

- Interesantan je i model „tajgo“, jedan pravi primerak dostupnog krosovera i za vožnju po gradu i za duža putovanja – kaže za 24sedam Slobodan Pešić, direktor brenda „VW“ u „Porše SCG“.

Novi model „opel astre“ izložila je firma „Euroimpex“, ali to nije jedino sa čime mogu da se pohvale.

- Tu je i „pežo 408“, kao prva premijera kod nas. Tek je stigao a dugo smo ga iščekivali – kaže Miljana Milović, marketing menadžer.

Pravu premijeru, doduše u sasvim drugom segmentu – premijum brendova – ima i „Audi“, odnosno „Autokomerc Centar“, gde je na štandu „audi RS3“.

Van „srednje klase“ automobila za oko nam je zapalo i jedno komercijalno vozilo, ali takvo da može biti interesantno mnogo širem krugu kupaca.

- Naš „isuzu d-max“ jeste komercijalno vozilo alo ovde se vidi da može da bude i u lajf-stajl paketu opreme, tako da bude jednako za grad kao i za teren a cena ide od 25.000 do 45.000 evra, plus PDV – kaže nam Milorad Đekić, menadžer prodaje u „Trio Motorsu“, koji zastupa i „Subaru“ ali sada i „Kavasaki“.

Ima li nade za brzu isporuku?

Sajam je tu, vozila su tu, ali ostaje evidentan problem koji sada već nekoliko godina muči automobilsku industriju – produženi rokovi isporuke.

- Automobili stižu sve brže i brže i nadamo se da će ove godine taj problem biti u potpunosti rešen – optimistična je Aleksandra Đokić iz „AutoČačka“ a njen stav dele i u drugim domaćim autokućama.

Međutim, ima i onih koji taj problem već nemaju, doduše u segmentu koji nema velike serije ali ima veliku cenu.

- „Maserati“ apsolutno nema problema sa vremenom isporuke. Automobili se čekaju do tri meseca, osim za modele „mc 20“ i „mc 20 ćelo“, koji se čekaju od 10 do 12 meseci – kaže Miloš Milošević, direktor za taj brend u „Delta Automoto“.

A kada nema fiksnih rokova za isporuku, jer to niti jedan ozbiljan prodavac ne može danas da garantuje za automobile velikih serija, nema ni mogućnosti sajamskog popusta. Za tako nešto ćemo, ako se ispune očekivanja, sačekati naredni sajam.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike