Dubravka Đedović: Integrisani energetski i klimatski plan ključni dokument za Srbiju

24.03.2023

15:24

0

Ministarka je razgovarala sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim o reformama i unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike

Dubravka Đedović: Integrisani energetski i klimatski plan ključni dokument za Srbiju
Dubravka Đedović - Copyright ATAImages/Miloš Tešić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas tokom razgovora sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim da će Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan biti ključni dokument kojim će Srbija odrediti dinamiku i korake u procesu energetske tranzicije.

Đedović i Lorkovski su tokom sastanka razgovarali i o reformama u energetskom sektoru i unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ministarka je istakla i da će plan uskladiti ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Važni obnovljivi izvori

- Želimo da budemo ambiciozni, ali realni u postavljanju ciljeva, i da iskoristimo i javnu raspravu i konsultacije sa Energetskom zajednicom da bismo na kraju dobili što kvalitetniji dokument - rekla je ministarka Đedović.

Ona je dodala da se očekuje da uskoro budu usvojene i izmene i dopune Zakona o korišćenju OEI koje će stvoriti uslove za sprovođenje aukcija za dodelu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

- Izmene zakona omogućiće da povećavamo kapacitete iz OIE a da istovremeno imamo i obezbeđen siguran i pouzdan rad elektro-energetskog sistema, što je ključno za održivost energetske tranzicije - navela je ona.

Na sastanku je razgovarano i o planiranim aktivnostima u vezi sa prenošenjem evropskih direktiva EU u domaće zakonodavstvo, daljim koracima u reformisanju energetskih preduzeća i primeni propisa u vezi sa funkcionisanjem tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Pomoć Srbiji

Lorkovski je rekao da Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida i izrazio zadovoljstvo da su izrađene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje otvaraju put za prve aukcije i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije.

- Sekretarijat takođe pozdravlja skoru finalizaciju nacrta Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu i otvoreni smo da pružimo pomoć Srbiji u osmišljavanju i primeni plana - istakao je Lorkovski.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike