Ministarka Mihajlović upozorava: Zbog „Srbijagasa“ smo na korak do spora sa Energetskom zajednicom

18.02.2021

11:50 >> 12:23

0

Srbija se još 2014. obavezala ugovorom koji je potpisala sa Energetskom zajednicom da će napraviti određene korake u reformisanju javnih preduzeća, i EPS-a

Ministarka Mihajlović upozorava: Zbog „Srbijagasa“ smo na korak do spora sa Energetskom zajednicom
Copyright Srbijagas.com, Tanjug/Rade Prelic

Srbija je na korak do spora sa Energetskom zajednicom zbog otpora reformama u “Srbijagasu”, upozorila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je na pitanje novinara uoči sednice skupštinskog Odbora za privredu, koji je razmatrao tromesečni izveštaj o radu Ministarstva rudarstva i energetike, rekla da se Srbija još 2014. obavezala ugovorom koji je potpisala sa Energetskom zajednicom da će napraviti određene korake u reformisanju javnih preduzeća, i EPS-a i “Srbijagasa”.

Navela je da do decembra prošle godine nijedan od tih koraka suštinski nije ispunjen.

– Srbija nije ispunila svoje ugovorne obaveze, što znači da smo mi sada sa Energetskom zajednicom negde na korak do spora. Kad kažem na korak do spora, to znači da sad možemo da sednemo sa advokatima i da radimo zato što nismo uradili nešto što je potpuno prirodno, normalno, što može da donese razvoj i gasnom i elektroenergetskom sistemu – kaže Mihajlovićeva.

pročitajte još

Napomenula je da je Vlada Srbije u decembru prošle godine donela odluke da krene u tom smeru, iako sa zakašnjenjem, a to je razdvajanje delatnosti u EPS od distributivne delatnosti.

– To smo uradili, nezavisna preduzeća su stvorena, ima još tu dosta posla, ali verujem da će do maja to biti završeno. Ono što se još uvek nije desilo, to je “Srbijagas”, i to može zaista skupo da nas košta, ne samo u smislu nekog spora sa Energetskom zajednicom i sa našim stavom hoćemo li mi u EU po direktivama ili nećemo, nego je to zaista pitanje razvoja – naglasila je Mihajlovićeva. – To je pitanje i toga da li hoćemo da imamo pregledno poslovanje, da znamo šta je plan investicija i da li hoćemo da trošimo stotine i stotine miliona evra na nešto što možda neće doneti pravi rezultat.

Sve je to, kaže ona, deo reformi “Srbijagasa”, i dodaje da svaka promena dovodi do puno otpora.

– Sve dok se budemo ponašali u smislu da znamo da imamo i tolerišemo direktore koji nisu to više u skladu sa zakonom, to znači da mi pristajemo na onu standardnu priču – kažemo da je neko žestoki momak a ne kriminalac ili kažemo da je neko kontroverzni biznismen, a u stvari je on prekršio zakon. Sve te stvari koje činimo nisu svakako dobre za ovu oblast – rekla je Mihajlovićeva.

Na pitanje do kada je rok da “Srbijagas” pokaže prvi rezultat, Mihajlovićeva navodi da bi razdvajanje delatnosti u “Srbijagasu” moralo da se završi do maja, te da su svi rokovi već prošli.

Navela je da je Srbija napravila novi dogovor sa Energetskom zejednicom na ministarskom savetu u decembru, i da odluka Vlade o razdvajanju delatnosti mora da se sprovede.

– To bi moralo da se desi do maja-juna, to jeste deo naših obaveza, potpisali smo, prihvatili smo, hoćemo da uradimo to, ali s druge strane to je važno da bi građani imali jednu realnu cenu prirodnog gasa – rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je navela da se sada, na primer, upravo zbog toga što nema nikakve konkurencije, izdvaja mesečno više od 20 evra po prosečnom domaćinstvu, a gas u Srbiji ima najvišu cenu gasa za industrijske potrošače, a nema nijednog razloga za to.

– Razlog za to je što nema reforme u “Srbijagasu” – kaže Mihajlovićeva.

Kada je reč o EPS-u, navodi ministarka, sada postoje dva nezavisna preduzeća, Distributivni sistem Srbije, nekadašnji ODS, i EPS, u čijem sklopu se nalaze rudnici, termoelektrane i hidroelektrane.

– Ono što EPS mora hitno da radi, to su investicije. Ako ne budemo počeli da gradimo u Elektroprivredi Srbije, nećemo imati Elektroprivredu Srbije – rekla je Mihajlovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike