Vlada Srbije usvojila "Program za suzbijanje sive ekonomije"

09.03.2023

21:43

0

Autor: J.N.

Borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade

Vlada Srbije usvojila "Program za suzbijanje sive ekonomije"
Vlada Srbije - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023 - 2025. godine.

Borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade, a cilj usvajanja ovog programa je da se njen udeo u ukupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji smanji i na tržištu svede na najniži mogući nivo.

Vlada Srbije će početi što pre sa sprovođenjem predviđenih aktivnosti.

Posledice sive ekonomije

Od nelojalne konkurencije preko smanjenog poverenja u institucije sistema, usporavanja privrednog rasta, manje efikasnosti u naplati javnih prihoda do posledično nižeg kvaliteta javnih usluga koje država pruža privredi i građanima, posledice sive ekonomije su brojne.

U Nemanjinoj 11 danas je doneta i odluka o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, u čijem sastavu su resorni ministri, rukovodioci državnih organa, stručni saradnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Crvenog krsta Srbije, Gorske službe spasavanja, direktori javnih preduzeća u oblasti saobraćaja, šumarstva, vodoprivrede, elektroprivrede, kao i rukovodioci drugih organa, posebnih organizacija, organizacija i ustanova u čijem delokrugu su poslovi iz oblasti zaštite i spasavanja.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

Osim ove na sednici je doneta je i Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Njihovi zadaci se usaglašavaju sa programom Vlade, a u cilju stvaranja modernog zdravstva koje podrazumeva integrisane informacione sisteme u zdravstvenom sistemu.

Tako se omogućava bezbedan pristup i korišćenje zdravstvenih podataka, doprinosi kvalitetu, efikasnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite građana.

Doneta Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Krov 2023"

Na sednici je usvojena Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Krov 2023", čijom realizacijom bi se Komesarijatu za izbeglice i migracije obezbedila sredstva za finansiranje kupovine do 10 seoskih domaćinstava za porodice izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji, preneo je Tanjug.

Doplatna marka će biti izdata u periodu od 27. marta do 9. aprila 2023. godine u tiražu od 1,5 milion komada u apoenu od 10 dinara.

Na taj način će pri prodaji celokupnog tiraža biti moguće da se ostvari bruto iznos od 15 miliona dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike