Veliki strani investitori beže iz Hrvatske: Zarobljena država ne prija ozbiljnom biznisu

27.09.2020

13:57 >> 10:04

0

Hrvati su u panici jer nakon nemačkog Meglea i američki BAT bi mogao da spakuje kofere

Veliki strani investitori beže iz Hrvatske: Zarobljena država ne prija ozbiljnom biznisu
Copyright Profimedia

Vest da nemački Megle (Meggle) napušta Srbiju i seli pogone u Srbiju, uzdrmala je sredinom jula čitavu hrvatsku javnost a sada se na isti potez spremate i Britiš ameriken tobako (British American Tobacca, BAT).

Povodom najava odlsaka BAT-a bivši ministar turizma a sada poslanik Anton Kliman (HDZ) kaže da se u slučaju Meglea radi o odluci koja je ranije donesena, a posljednjih je meseci samo je finalizirana, dok je kod BAT-a situacija još rovita.

Odlaze a uložili 17 miliona evra

Megle Hrvatska saopštila je da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku, gde su u poslednjih 15 godina uložili 17 miliona eva, a da će otkaz dobiti oko 160 radnika. Proizvodnja se seli u Bihać (BiH) i Kragujevac (Srbija). Obrazloženje Nemaca je restruklturisanje zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza – od aflatoksina (2013), preko Agrokora (2018/19), do koronakrize (2020). U Srbiji je nemačka mlekara kupila Mlekaru Mladost 2011. godine (privatizovala ju je kompanija Silbo 2004.), i tamo danas radi 104 radnika koji dnevno proizvode 100 tona mleka.

– Kad je reč o BAT-u, informacije, da tako kažem, iz druge ruke, govore da se radi na tome da se stvore uveti da BAT nastavi poslovanje u Hrvatskoj. Vlada se zauzela za rešenje tog problema i poslednjih dana se obavljau razgovori, naveo je Kliman na onlajn panelu zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ o poslovnoj klimi i privlačenju stranih ulaganja.
Ekonomski analitičar Vuk Vuković se takvom razvoju situacije ne čudi.
– Pravosuđe nam je potpuno korumpirano, potpuno zarobljeno politički i stranački. To vide investitori, nismo mi tako izolirani kako nam se ponekad čini – zaključio je Vuković i podsetio na nalaze globalnog istraživanja Duing biznis liste Svetske banke (Doing Business) i pripadajuće indekse konkurentnosti za zemlje koje, istakao je, gledaju svi investitori.
Prema Duing biznis listi, Hrvatska je po uspešnosti pravnog sisitema u rešavanju sudskih sporova i rešavanju regulatornog okvira na 138. mestu od 141 zemlje.
– To je katastrofa. Uz to cena rada u nas je visoka, konkurentnost hrvatskog radnika niska, a regulatorni okvir za uvoz radne snage restriktivan – naveo je Vuković
Na opasku moderatora panela, kolumniste „Jutarnjeg“ Gojka Drljače, da ni druge zemlje u okruženju, poput Mađarske, nisu naročito uspešne po pitanju uređenosti pravnog sistema, pa ipak uspevaju da privuku više stranih investicija od Hrvatske, Vuković je uzvratio kako je pravna neizvesnost u Hrvatskoj ipak izraženija nego u drugim zemljama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike