Nastavak rasta inflacije je očekivan, kažu iz NBS

14.03.2023

10:34

0

Autor: 24sedam

Prosek potrošačkih cena koje statistika beleži za indeks inflacije veći je za 16,1 odsto u februaru u odnosu na pre godinu dana ali to ne zabrinjava srpsku centralnu banku

Nastavak rasta inflacije je očekivan, kažu iz NBS
Eonomska kriza ne slabi - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija u Srbiji nastavlja da raste i u februaru su cene bile više za 16,1 odsto nego u istom mesecu prošle godine. Januarska inflacija je bila na nivou 15,8 odsto.

Rast međugodišnjeg indeks cena iz Narodne banke Srbije, koja je u makroekonomskom sistemu zadužena za stabilnost cena, kažu da je ovaj rast „u skladu sa očekivanjima“ koja su i izneta u projekcijama za prvi kvartal.

Iz srpske centralne banke kažu da se i dalje oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnosi na rast cena hrane i energenata.

Mesečnu dinamiku kretanja inflacije u februaru obeležili su pre svega rast cena hrane, a u manjoj meri i cena u okviru bazne inflacije, objavio je RZS.

Mesečni rast cena prerađene hrane u februaru je iznosio 1,9 odsto u odnosu na januar, dok su cene neprerađene hrane povećane za 4,2 odsto vođene višim cenama povrća i voća.

Posmatrano u odnosu na februar 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle za 24,6 odsto.

Visok međugodišnji rast cena hrane kod nas u NBS se objašnjava delovanjem „faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat“, pre svega još uvek visokih nivoa svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata prošlogodišnje suše u Srbiji i u većem delu Evrope.

Cene energenata su na mesečnom nivou u februaru rasle sporije u odnosu na ukupnu inflaciju i povećane su za 0,4 odsto, pri čemu je zabeležen rast cena naftnih derivata od 1,5 odsto, koji je delom neutralisan padom cena čvrstih goriva od jedan odsto.

Bazna inflacija sporije raste

Slično tome i mesečni rast cena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u februaru je iznosio 0,9 odsto. Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) u februaru je iznosila 11,1 odsto.

Iz NBS kažu da tome značajno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Prema aktuelnoj projekciji, NBS očekuje da međugodišnja inflacija još u martu ostane na sličnom nivou, a da će se od drugog tromesečja naći na opadajućoj putanji.

Znatniji pad očekuje se u drugoj polovini tekuće godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude na dvostruko nižem nivou u odnosu na aktuelni.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta, navela je NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike