Inflacija u Evropi bije i levo i desno: Potrošačka korpa van kontrole

06.03.2023

08:46

0

Indeks potrošačkih cena u EU je van kontrole centralnih banaka, pošto su neke osnovne životne namirnica, poput mleka i voća, najskuplje dosad

Inflacija u Evropi bije i levo i desno: Potrošačka korpa van kontrole
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Kako navodi španski „El Pais“, litar mleka se u supermarketu u Madridu prodaje za 90 centi, u Londonu za 92 centa, u Berlinu 1,05 evra, a u Parizu 1,54 evra. U Srbiji je, poređena radi, litar mleka 1,2 evra.

Cena kilograma jabuka kreće se između 1,46 evra, koliko košta u Rimu, do 2,69 evra koliko je u Briselu. Kod nas, opet, je 0,85 dinara.

Usklađena stopa rasta CPI se u januaru u EU popela na 18,4 odsto na godišnjem nivou, a u čak u 14 zemalja povećanje je bilo veće, kao što je na primer u Nemačkoj, sa povećanjem od 20,5 odsto i Portugalu, sa 21,1 odsto.

U drugim zemljama povećanje je iznad 10 odsto, kao što je u Španiji sa 15,5 odsto, Francuskoj sa 14,4 odsto, i Italiji sa 12,6 odsto.

U Srbiji je inflacija bila 15,8 odsto.

Istanjeni novčanici građana

Ovakav rast cena u Evropi narušio je moć građana i otvorilo debatu o tome kako se nositi sa situacijom i da li povećanje cena neko u prehrambenom sektoru zloupotrebljava.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je porast cena izazvan kombinacijom više faktora. U istraživanju

Unverziteta Ahrus iz Danske navodi se da i pored pada cena električne energije, cene hrane nastavljaju da rastu u Evropi.

Sujektivni osećaj inflacije je još veći jer sada 52 odsto potrošača više obraća pažnju na cene nego pre pandemije, a 31 odsto više nego 2020. godine.

Krivca potrošači u 54 odsto slučajeva nalaze u ratu, kao glavnom uzrok skoka cena, a 48 odsto je mišljenja da se povećanje troškova loše raspoređuje i da je sukob “omogućio distributerima i proizvođačima da ostvare veći profit“, prenosi „El Pais“.

Nemačka, sa najvećom ekonomijom od zemalja u zoni evra, jedna je od onih koja najviše pati od rasta cena hrane, što delom predstavlja odraz problema sa kojima Evropa pokušava da izađe na kraj, kao što su zatvaranje plastenika tokom zime zbog povećane cene energenata.

Ograničen izvoz proizvoda iz Maroka uticao je na nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji. Kako navode stručnjaci, sve to je dovelo do potražnje za proizvodima iz Almeriji i Mursije, takozvanim voćnjacima Evrope.

Izvori „El Paisa“ u prehrambenoj industriji navode da je proizvodnja krastavaca i paprike opala, dok su cene poslednjih mesec dana porasle 120 odsto za krastavce, 104 odsto za paprike, i 60 odsto za paradajz, ali navode da postoje izgledi da se situacija normalizuje u narednim sedmicama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike