Zaposleni su ojačali, poslodavci sad nude balans posao - porodica

08.03.2023

13:49

0

Omogućiti balans između privatnog i poslovnog života kako bi njihovi i kompanijski rezultati bili bolji, a i kako bi poslodavci bili privlačniji za mlade, savet je sa Kopaonik biznis foruma

Zaposleni su ojačali, poslodavci sad nude balans posao - porodica
Posao za mlade - Copyright Pixabay

Balans između privatnog i poslovnog života sada je vrlo visoko na lestvici vrednosti zaposlenih i firme moraju tome da se prilagode, istaknuto na panelu "Šta je dobro za mlade i decu dobro je i za privredu", Kopaonik biznis foruma.

Danas je veoma važno oslušnuti zaposlene i omogućiti balans između privatnog i poslovnog života kako bi njihovi i kompanijski rezultati bili bolji, a i kako bi poslodavci bili privlačniji za mlade kojima je taj aspekat jedan od najznačajnijih, istakli su predstavnici vodećih srpskih kompanija i banaka na panelu "Šta je dobro za mlade i decu dobro je i za privredu", Kopaonik biznis foruma.

Na panelu na kojem su govorili predstavnici „Banke Inteza“, „Infostuda“, „Šnajder Elektrika“, „Deleza“ i „Nelta“, bilo je reči o istraživanju sprovedenom u 180 zemalja koje je pokazalo da su rezultati za Srbiju slični kao i u ostatku sveta. A oni kažu da je da su zaposlenima i mladima koji traže posao, uz finansijski paket, na najvišem mestu prioriteta balans između privatnog i poslovnog života i mere kompanije usklađene sa porodičnim politikama.

- Pregovaračka moć prelazi na stranu kandidata prvi put u Srbiji za poslednjih 20 godina. I skoro 70 odsto njih svoju pregovaračku moć na tržištu rada danas ocenjuje pozitivno - rekla je generalna menadžerka „Infostuda“ Sonja Četković, navodeći rezultate svog istraživanja.

Ćetković, je rekla da je mladi danas imaju mnogo više prilika nego ranije i njihova pregovaračka moć u potrazi za poslom je veća.

- Višedecenijska kultura sagorevanja na poslu koju smo tako prilježno gajili ubrzano se menja i danas je mladima posao važan, ali ne najvažniji segment života koji žele da razvijaju. Ovakve promene jesu izazov za poslodavce, ali važno naglasiti da će smanjenje sagorevanja, a rast balansa dovesti do rasta efikasnosti, motivacije, smanjenja fluktuacije zaposlenih, pa i rasta rezultata kompanije. Osim toga dovešće do zdravijih kompanijskih kultura i zdravijeg društva u celini - istakla je Ćetković.

Istraživanje koje je sproveo „Infostud“ u saradnji sa partnerima iz SAD, pokazalo je, kako je rečeno na panelu, da je neohodno da poslovni sektor suočen sa rastućim nedostatkom radne snage, poklanja sve veću pažnju politikama po meri porodice i balansu između posla i privatnog života.

Penelisti su odgovarali i na pitanje koliko je biznis sektor spreman da sagleda i uključi perspektivu dečijih prava u svoje poslovanje, a koja po oceni Vesne Đukić Savić iz UNICEF Srbija, u velikoj meri utiče i na dugoročnu održivost samog biznisa, ali i društava u kojima se posluje.

Primeri dobre prakse

Panelisti, predstavnici vodećih predstavnika svojih industrija, predstavili su poslovne prakse koje pospešuju održivost poslovanja kroz ulaganje u decu, što istovremeno doprinosi postizanju pozitivnih poslovnih rezultata.

U „Šnajder Elektriku“ istakao je njenog direktor za digitalne energetske mreže Dragoljub Damljanović, kompanija se fokusira na energetsku efikasnost i održivo upravljanje energijom, što kao savremeni trend i globalna vrednost privlači mlade.

- Uz ovaj primarni cilj, kompanija neguje odgovorno poslovanje u svim oblastima rada i poklanja posebnu pažnju u ulaganju u porodice i decu. Važno nam je da zaposlenima bude prijatno, uvodimo fleksibilno radno vreme, petkom radimo četiri sata, i svaki ovaj potez doprinosi većoj efikasnosti. Nama zbog toga posao ide mnogo bolje nego kada smo imali klasično radno vreme - rekao je Damljanović i naglasio da je suština oslušnuti zaposlene i posao će biti efikasniji.

Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora “Banke Inteza“ rekao je da su strateški opredeljeni da posebnu pažnju posvete dobrobiti zaposlenih, da su prva kompanija u Srbiji koja je uradila vrlo detaljnu samoprocenu svojih poslovnih praksi i politika prema zaposlenima a po standardima koje je razvio UNICEF.

Popović je naglasio da je nakon te analize važno da kompanije sprovedu proces do kraja, kako bi se izbegla šteta.

- Nismo bili iznenađeni rezultatima. Na prvom mestu bila je briga o finansija a na drugom balans života i posla. Postoje mnogo mogućnosti koje i bez materijalnih sredstva možete da sprovedete da ljudima olakšate taj balans između privatnog i poslovnog života - rekao je on.

Politika održivog i odgovornog poslovanja sa fokusom na decu i mlade treba da bude važna strategija za uspešnost samog poslovanja, zaključak je učesnika skupa kojim je moderirala Vesna Đukić Savić,

Đukić Savić je podsetila da se krize izazvane pandemijom, ratom u Ukrajini nastavljaju i da svi ti izazovi ističu potrebu za mnogo većom saradnjom, javno-privatnim partnerstvima i doslednim aktivnostima za stvaranje boljih, inkluzivnijih i produktivnijih društava koji brinu o najugroženijoj populaciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike