Mali rast izvoza nameštaja, ali potencijal postoji

08.03.2023

12:49

0

Drvna industrija Srbije zajedno sa poljoprivrednom, metalskom i IT industrijom je oslonac razvoja zemlje, istaknuto na otvaranju Sajma nameštaja.

Mali rast izvoza nameštaja, ali potencijal postoji
Ministar Momirović na otvaranju Sjama nameštaja - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Izvoz nameštaja iz Srbije prošle godine je iznosio 354 miliona dolara i imao rast veći od sedam odsto sa tendencijom daljeg rasta, rekao je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, na otvaranju sajma drvne i prozorske industrije „Al for vud“ (All4Wood) i „Vindou šou“ (WindowShow) na Beogradskom sajmu.

- Zbog ekonomske i geostrateške prednosti koju mogu da ponude, Srbija i Beograd izabrani su za centar ovog jako važnog događaja za dalji razvoj tržišta u Srbiji, kao i uspostavljanja novih saradnji između domaćih i stranih kompanija - rekao je ministar.

Da bi Srbija iskoristiti svoj pun potencijal, i dobila izvoz iznad kretanja inflacije u Evropi, potrebno je, između ostalog, iskoristiti inicijativu Otvoreni Balkan.

- Drvna industrija Srbije zajedno sa poljoprivrednom, metalskom i IT industrijom je oslonac razvoja naše zemlje. Broj zaposlenih u drvnoj industriji zajedno sa šumarstvom i papirnom industrijom iznosi 55.000 radnika - naglasio je Momirović.

On je kazao da, i pored vrlo dobrih rezultata, pun potencijal ove industrijske grane još nije iskorišćen, i izrazio uverenje da industrija nameštaja može da poveća kapacitete i da kvalitetom proizvoda i dizajnom bude konkurentna kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Ovi sajmovi se održavaju u organizaciji „Internešenel trajd fer“ iz Beograda i „Tujap fer grup“ iz Turske, a u saradnji sa Udruženjem proizvođača mašina za obradu drveta i Udruženja proizvođača prateće opreme iz Turske uz podršku Privredne komore Vojvodine.

Predsednik odbora „Tujap egzibišens grupe“ (Tüyap Exhibitions Group) Bulent Unal, smatra da je danas napravljen veliki korak u izgradnji drugačije budućnosti i da će ovaj početak dati značajan doprinos u podizanju ekonomskih i trgovinskih odnosa Turske i Srbije.  

- Pokrenuli smo kompaniju „Internešenel trejd fers“ u Beogradu koristeći 44-godišnje iskustvo Tujapa - naše sajamske grupe u Turskoj. Danas zajedno tokom prve implementacije sajamske grupe u Beogradu dobijamo i vašu podršku koja nam daje veliku snagu i sreću - rekao je Unal.
Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju metala Privredne komore Srbije

Najbrže do energetske efikasnosti

Dragan Stevanović je za Tanjug rekao da danas svaka država u svetu poklanja veliku pažnju energetskoj efikasnosti, te da su dobra vrata i prozori, dobra stakla, jedan od osnovnih termičkih faktora koji utiču na uštedu energije.

- Kada bi danas zamenili kvalitetnim vratima i prozorima i staklima sve objekte u našoj zemlji, mi bi uštedeli jedan Kostolac. To su ogromna odavanja energije i energetska neefikasnost. Ovaj sajam predstavlja jednu sponu sa proizvođačima vrata i prozora sa istim kompanijama iz Turske koji su vrlo razvijeni i koji su ovde došli da nama ponude saradnju - rekao je Stevanović.

Srpske firme su vrlo razvijene u ovoj oblasti, dodao je on i naglasio da u Srbiji trenutno ima 624 firme koje se bave proizvodnjom vrata i prozora.

- Kada tome dodamo i 88 firmi koje obrađuju staklo, koje su potpora vratima i prozorima, to je jedna ozbiljna divizija koja ima ozbiljne rezultate u našoj zemlji. Svake godine, izvoz raste oko 35 odsto. Izvozi se u na prvom mestu u Švajcarsku, zatim Austriju, Nemačku, Francusku, Hrvatsku, a ove godine je počeo naglo da raste i izvoz u Italiju - istakao je Stevanović.

Na ovim sajmovima, koji traju od 8. do 11. marta, prezentuju se mašine za obradu drveta, prozori, vrata, stakla, oprema i proizvođači opreme za drvnu industriju iz Turske ali i iz čitave jugoistočne Evrope.

Prema rečima organizatora, učestvuje ukupno 126 izlagača, i to 114 turskih i 12 međunarodnih, koji predstavljaju 135 brendova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike