Za tri godine svaki drugi na struju: Elektrifikacija automobila uzima zamah

08.03.2023

08:08

0

Do 2025. godine polovina proizvedenih putničkih automobila biće na struju, a do 2035. konvencionalni motori će biti zastupljeni u samo 10 odsto vozila, istaknuto na Kopaonik biznis forumu

Za tri godine svaki drugi na struju: Elektrifikacija automobila uzima zamah
Ilustracija - Copyright AP Photo/David Zalubowski, File

E-mobilnost je nepovratan proces a Srbija ima odličan potencijal kada je proizvodnja električnih automobila u pitanju, rekao je generalni direktor kompanije „ZF Srbija“, Milan Grujić, na panelu "E-mobilnost: sadašnjost ili budućnost?", održanom u okviru 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma.

Do 2025. godine polovina proizvedenih putničkih automobila biće na struju, a do 2035. konvencionalni motori će biti zastupljeni u samo 10 odsto vozila.

Direktor Sektora za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije, Vladimir Tomić, podsetio je da Srbija već ima fabrike koje proizvode motore na električni pogon.

- Srbija se sprema za ovu vrstu investicija, ali su izazovne, infrastrukture pre svega. Potreba za električnnom energijom za e-automobila je ogromna. Zahvaljujući hidro elektranama imamo dobar potencijal, ali moramo i dalje da radimo na zelenim izvorima energije - smatra Tomić.

Auto industrija jedan je od najznačajnijih sektora rasta, kaže Duško Vasiljević iz Svetske banke i dodaje da ona trenutno prolazi kroz najveću revoluciju u istoriji.

Smatra da je Srbija dobro pozicionirana da se dalje integriše u proizvodnju e-automobila, jer, kako kaže, ima konkurentnu i kvalifikovanu radnu snagu.

Učesnici na panelu su saglasni da će uskoro dizel i benzin motori postati prošlost i da će ih zameniti motori sa pogonom na struju.

- Izvesno je da je fosilnim gorivima odzvonilo, pogotovo uglju, koji je glavni proizvođač energije kod nas - ocenio je profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu Aleksandar Jovović.
Panelisti su saglasni da Srbija ima budućnost u e-mobilnosti, ali su istakli da je neophodna zakonska regulativa.

Član Upravnog odbora OMR grupe, Miloš Petrović, naveo je da je od 2020. od kada se u Srbiji subvencioniše kupovina električnih automobila, samo 1.100 automobila nabavljeno uz subvencije.
- Ako budemo radili na edukaciji, mislim da nam električna budućnost može biti svetla -  rekao je Petrović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike