Prioritet Ziđina kvalitet voda i ozelenjavanje: Planirano 200.000 sadnica

05.02.2023

16:35

0

Autor: 24sedam

U fokusu programa zaštite životne sredine kompanije Ziđin koper za 2023. godinu je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i ozelenjavanje

Prioritet Ziđina kvalitet voda i ozelenjavanje: Planirano 200.000 sadnica
zamenik generalnog direktora Serbia Ziđin koper, Zou Gang - Copyright Promo: Serbia Zijin Cooper/Milan Klčesko

Upravljanje vodnim resursima i ubrzanje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uz ozelenjavanje najmanje 800.000 kvadratnih metara prostora i sadnju 200.000 sadnica, biće u fokusu programa zaštite životne sredine kompanije „Serbia Ziđin koper“, istaknuto je na radnoj sednici ove kineske kompanije iz Bora, na kojoj su predstavljena ulaganja u zaštitu životne sredine u 2022. godini

- Naš cilj je da ulaganja usmeravamo tako da svaki projekat gradi čvrstu osnovu za zeleno rudarstvo. Zato nastavljamo sa aktivnostima na unapređenju kvaliteta vazduha i ozelenjavanju u zonama rudnika, rekonstruisanju topionice i ogoljenih područja. Nastavićemo da pratimo kvalitet vazduha, zemljišta, vode i buke u rudarskim područjima - rekao je zamenik generalnog direktora Zou Gang na jučerašnjoj radnoj sednici na kojoj su predstavljena ulaganja u zaštitu životne sredine u 2022. godini.

Ziđin koper“ je, kako je istaknuto,  tokom prethodne godine u zelene projekte uložio 45 miliona američkih dolara, a sredstva su iskorišćena za unapređenje zelene infrastrukture i ozelenjavanje.

- Kao rezultat naših ulaganja u 2022. godini danas imamo bolji kvalitet vode u Borskoj i reci Pek. Raduje me što su i pokazatelji za monitoring kvaliteta vazduha stabilni i u okviru graničnih vrednosti. Takođe, uspeli smo da tokom 2022. godine ozelenimo površinu od 1.750.000 kvadrata i da zasadimo 115.900 sadnica – naveo je zamenik generalnog direktora.

Promo: Serbia Zijin Cooper/Milan Klčesko
Učesnici radne sednice Serbia Ziđin koper za 2023. godinu

 

Zou Gang je dodao da je prošle godine propisno odloženo 17.000 tona otpada i još 568 tona opasnog otpada koji je zahtevao poseban tretman.

U narednom periodu će u fokusu biti i tehnička rekonstrukcija i izgradnja rudnika i topionice, radiće se na projektima koji štede energiju i smanjuju potrošnju, kao i na projektima za objekte koji koriste fotonaponske sisteme snabdevanja energijom i izvore obnovljive energije.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu će biti rađene i studije o proceni uticaja na životnu sredinu za potrebe novih projekata.

- Poštovanje standarda zaštite životne sredine i niska emisija ugljenika važni su za dalji razvoj kompanije. Cilj nam je da napravimo snažan zaokret i postavimo temelje za razvoj zelenog rudarstva – zaključio je Zou Gang.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike