„Sjedinjenje države Azije“: Kina stegla uzde celog kontinenta

16.11.2020

09:14 >> 11:08

0

Potpisivanjem trgovinskog sporazuma 15 azijsko-pacifičkih zemalja, region koji predstavlja fabriku celog sveta ozbiljno se objedinjuje nasuprot SAD i EU

„Sjedinjenje države Azije“: Kina stegla uzde celog kontinenta
Copyright Profimedia

Svet dobija posebnu dinamiku jer Kina jača a nejasno je kako će SAD reagovati na stvaranje najvećeg trgovinskog bloka na svetu, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) uključuje 10 zemalja jugoistočne Azije, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i Australiju, navodi agencija Frans pres i ističe da obuhvaćene privrede zajedno pokrivaju oko 30 odsto globalnog BDP-a.

Šta će sad SAD?

Donald Tramp je pre četiri godine povukao SAD iz TPP-a koji se smatrao odgovorom Vašingtona na sve veći uticaj Kine u azijsko-pacifičkom regionu.

S povlačenjem SAD iz TPP-a, koji nije obuhvatao Kinu, Peking je rado nastojao da popuni taj vakuum, piše „Njujork tajms“, ističući da nije jasno kako će SAD odgovoriti na novi trgovinski sporazum, budući da se novoizabrani predsednik Džo Bajden nije izjašnjavao da li će zemlju uključiti u naslednika TPP-a.

Bajden je rekao da će sačekati na pregovore o novim trgovinskim sporazumima, pošto želi da se fokusira na pandemiju, ekonomski oporavak i investicije u američku proizvodnju i tehnologiju.

Sporazum, prvi put predložen 2012. godine, zaključen je u nedelju na kraju samita južne Azije u Vijetnamu, dok lideri nastoje da obnove svoje privrede pogođene pandemijom kovid-19.

Dogovor za snižavanje carina i otvaranje trgovine uslugama unutar bloka ne uključuje SAD i smatra se alternativom pod vođstvom Kine za ugašenu američku trgovinsku inicijativu, podvlači AFP, podsećajući da su se SAD pod predsednikom Donaldom Trampom povukle iz svoje inicijative Transpacifičko partnerstvo (TPP).

Iz potpisivanja je, kako navodi AFP, upadljivo bila odsutna Indija koja se prošle godine povukla iz pregovora zbog zabrinutosti da će sporazum omogućiti ulazak u zemlju jeftine kineske robe.

Ipak, potpisnice sporazuma izrazile su nadu da će se Nju Delhi priključiti u budućnosti, priznajući time “strateški značaj” te zemlje za sporazum koji već pokriva više od dve milijarde ljudi.

Vijetnam, koji je bio domaćin virtualnog samita, saopštio je da će RCEP pokrivati 30 odsto globalne ekonomije, 30 odsto globalne populacije i obuhvatiti 2,2 milijarde potrošača.

Rikše su samo za turste. Parking u Kini, Foto: Pixabay

RCEP bi kao najveći svetski blok slobodne trgovine mogao da snažnije zacementira položaj Kine kao ekonomskog partnera jugoistočne Azije, Japana i Severne Koreje, ocenjuje „Rojters“.

Dva bitna elementa

U sporazumu su dva elementa posebno značajna, ističe britanski poslovni list. Prvi su pravila o poreklu. Prema postojećim sporazumima u jugoistočnoj Aziji, proizvodi kompanije, na primer, iz Indonezije bi mogli da ispunjavaju uslove sporazuma o slobodnoj trgovini s Japanom, ali ne i s Južnom Korejom. Sada će RCEP to promeniti.

Drugi ključni faktor je što RCEP predstavlja prvi sporazum o slobodnoj trgovini između Kine, Japana i Južne Koreje, ukazuje list, navodeći da bi se posle prvog koraka mogli ubrzati pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini Kina-Japan-Južna Koreja. Imajući u vidu da su tri zemlje proizvodne i tehnološke sile, to bi bio veliki razvoj za globalnu trgovinu.

S novim trgovinskim sporazumom druga najveća ekonomija na svetu biće u boljoj poziciji da oblikuje trgovinska pravila u regionu, ističe Rojters i ukazuje na ocene ekonomista da bi RCEP mogao da pomogne Pekingu da smanji zavisnost od inostranih tržišta i tehnologije.

Jedan od najvećih trgovinskih sporazuma na svetu transformisaće prekogranično poslovanje i predstavlja veliki korak za ekonomsku integraciju regiona, ocenjuje „Fajnenšl tajms“ i ukazuje da pojedini ekonomisti ocenjuju da će RCEP dodati 186 milijardi dolara globalnoj ekonomiji i 0,2 odsto bruto domaćem proizvodu svojih članica.

Među najvećim dobitnicima sporazuma su Japan i Južna Koreja, ali će se korist od jeftinije robe proširiti i do Evrope i SAD.

S druge strane, uobičajena kritika RCEP-a je dominacija Kine, posebno otkada se Indija povukla, ukazuje „Fajnenšel tajms“, dodajući da Peking dobija važan glas u postavljanju standarda u regionalnoj trgovini čime može porasti njegova meka moć.

RCEP, za razliku od ranijeg TTP-a, relativno je neambiciozan, pošto eliminiše 90 odsto carina, dok poljoprivreda uglavnom nije pokrivena, a usluge tek mešovito. Ipak to je i dalje veliki korak, ističe „Fajnenšel tajms“ uz ocenu da bi najveća posledica mogla biti preduzimanje prvog koraka ka pomaljanju Azije kao koherentne trgovinske zone, poput Evrope ili severne Amerike.

Pročitajte još:

Evropa sve više vozi na struju, zašto je Srbija “na leru”?

Ko plaća najskuplje gorivo u regionu, a koliko za “crno zlato” izdvajaju građani EU?

Dogovor zaključen u nedelju predstavlja snažni simbol rasta ekonomskog uticaja Pekinga u jugoistočnoj Aziji u vreme neizvesnosti oko ekonomskih veza SAD s regionom, ocenjuje „Njujork tajms“, uz konstataciju da je sporazum osmislio Peking delom za protivtežu američkom uticaju u regionu.

RCEP, mada ograničenog opsega, nosi znatnu simboličku težinu, ističe američki list. Budući da pokriva više ljudi nego bilo koji prethodni regionalni sporazum o slobodnoj trgovini mogao bi da pomogne u daljem cementiranju imidža Kine kao dominantne ekonomske sile u svom susedstvu.

Stručnjaci za trgovinu kažu da potpisivanje RCEP-a pokazuje da ostatak sveta neće čekati SAD. Evropska unija takođe agresivnim tempom vodi trgovinske pregovore. I dok druge zemlje potpisuju nove ugovore, američki izvoznici mogu postepeno gubiti tlo pod nogama, zaključuje njujorški list.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike