Vučić: Strane investicije lek za srpsku privredu, i ruske investicije dobrodošle

03.02.2023

11:53

0

Autor: Ekipa 24sedam

Tokom prošle godine u Srbiji zabeležen skok azijskih, odnosno kineskih i japanskih investicija, nešto manje je bilo evropskih, ali su i dalje dominantne, a ruske investicije su oko 2,5 odsto

Vučić: Strane investicije lek za srpsku privredu, i ruske investicije dobrodošle
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su strane direktne investicije mnogo značajne za srpsku privredu i da nam se od toga isplaćuju i veće plate i veće penzije dodajući da, ukoliko ima zainteresovanih investitora iz Rusije, dobrodošli su u Srbiju.

Odgovarajući na kritike poslanika Dveri Ivana Kostića u vezi sa saradnjom sa Ruskom Federacijom, Vučić je, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o KiM, kazao da je tokom prošle godine u Srbiji zabeležen skok azijskih, odnosno kineskih i japanskih investicija, nešto manje je bilo evropskih, ali su i dalje dominantne, a ruske investicije su oko 2,5 odsto.

- Razumljivi su i razlozi, kazao je Vučić komentarišući nizak nivo ruskih investicija dodajući da kada se država vodi, mora se izračunati sve.

Vučić je ukazao i da je trgovinska razmena sa Nemačkom prošle godine bila 8,3 milijarde, a da će ove godine ići preko devet, možda 10 milijardi.

- To je pitanje fabrika koje ovde rade. To je lek za srpsku privredu, odatle nam se isplaćuju veće plate, veće penzije, rekao je Vučić.

- Nemamo problem da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, mi smo otvoreni za to, kao što plaćamo gas, dana ne kasnimo, sve plaćamo u valuti, ni od koga ne zavisimo. Ako su zainteresovai i imaju investitore, uvek su dobrodošli, ali nažalost sada imaju drugih briga, kazao je predsednik.

Vučić kaže da kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, ne postoji nijedna druga evropska zemlja od Srbije koja ima bolje odnose sa Ruskom Federacijom.

Kaže da se Srbija ponaša odgovorno i fer.

- Ali, ja da brinem sve brige i Rusije i Zapada, a i jedni i drugi to traže, nisam u stanju, niti hoću. Dovoljno briga imamo u Srbiji koje moramo da rešavamo. Neće tu Bog pomoći ništa, tu ćemo mi malo da pomognemo, vi da nam ne odmognete, kazao je Vučić odgovarajući Kostiću.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike