Svaki 17. zaposleni stranac: U Hrvatskoj sve češći gastarbajteri s Filipina

13.10.2022

10:27

0

Autor: 24sedam

Radnici sa dalekih Filipina u hiljadama dolaze na rad u Hrvatsku

Svaki 17. zaposleni stranac: U Hrvatskoj sve češći gastarbajteri s Filipina
Ilustracija - Copyright Pixabay

Hrvatske potrebe za radnom snagom sve više popunjavaju stranci, a ove godine je otprilike svaki 17. zaposleni u Hrvatskoj došao iz inostranstva, piše „Večernji list“.

„Bunar radnika“ iz okolnih zemalja, Srbije, BiH i Crne Gore je ispražnjen pa su sve brojniji radnici sa dalekih i „egzotičnih“ destinacija. Među njima su i Filipini, odakle je u Hrvatskoj ove godine angažovano 4.576 ljudi.

Od početka 2022. do kraja septembra hrvatski poslodavci su angažovali 95.678 stranaca, od čega u turizmu njih 29.347.

Potražnja za stranim radnicima je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 60.943, porasla za gotovo 57 posto. Turistički sektor je jedan od većih poslodavaca, a sve češće se potrebe za radnom snagom podmiruju iz dalekih zemalja.

Stjepan Jagodin, direktor firme „Pinoy385“, specijalizovane za posredovanje pri zapošljavanju radnika sa Filipina, kaže da neke zemlje, poput BiH, Severne Makedonije i Srbije, postaju nedovoljni izvori radne snage, što dovodi do postepenog sve većeg oslanjanja na azijska tržišta radne snage.

Međutim ni radne dozvole se za sve strane radnike ne dobijaju istom brzinom. Filipinci su među neslavnim rekorderima po čekanju na radnu dozvolu, dodaje list.

Dok strani radnici, prema anketi Udruženja preduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, čekaju u proseku na dozvolu za rad i boravak 38 do 81 dan, u zavisnosti da li im za Hrvatsku treba viza ili ne, za Filipince taj prosek iznosi 90 dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike