Majstorima „direktorske“ plate: Nedostatak zanatlija će platiti i građani

20.07.2021

09:12 >> 10:59

0

Manjak zanatlija u građevinarstvu pravi probleme i firmama ali i građanima, na koje će se prevaliti trošak nestašice kadrova

Majstorima „direktorske“ plate: Nedostatak zanatlija će platiti i građani
Copyright Pixabay/Michal Jarmoluk

Manjak kvalitetnih majstora u Srbiji doveo je do povećanja njihovih plata, koje idu i do 2.000 evra. Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije ističe za “Novosti”, da će nedostatak zanatlija uticati na povećanje troškova održavanja svih sistema, od infrastrukture do stambenih objekata, a deo toga će morati da plate građani.

Po oglasima se sve češće viđa ponuda, recimo, za iskusnog vodoinstalatera za hitne intervencije, sa platom od 1.000 do 2.000 evra.

Za beogradski dnevnik preduzeće koje je objavilo jedan takav oglas kažu da je takva plata moguća.

– Kvalitetno radimo, traženi smo, imamo dosta klijenata, a sada sezonski ima mnogo posla i onda smo u mogućnosti da dajemo visoke plate. Kod radnika cenimo stručnost, znanje, učinak. Ako neko kopa ceo dan cevi i gubi zdravlje, mora da bude plaćen. Naravno da će radnik koji donese više intervencija imati bolju zaradu, nego neko ko kilavi i uradi jednu dnevno – kaže za Večernje novosti poslovođa te firme, Đorđe Živadinović.

Pored vodoinstalatera, „na ceni“ su i električari, moleri, keramičari, zidari i zavarivačima, kojima se nudi plata veća od prosečne, a kreće se uglavnom od 60.000 do 120.000 dinara.

Odlazak naših kvalitetnih majstora u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom i uslovima života doveo je do njihovog deficita i poslodavcima je sve teže da nađu kvalifikovanu radnu snagu, pa zato i nude visoke iznose plata koje su mnogima nedostižne.

Rodić objašnjava da su navedene zarade rezultat ponude i potražnje na tržištu.

– Nijedan pravi majstor neće da radi za bagatelu. Oni koji su ostali u Srbiji hoće da budu plaćeni kao u zemljama srednje Evrope, kao što je to u Češkoj, Slovačkoj ili Sloveniji. Školovali smo kadar, a nismo vodili računa o njemu. Radnici su otišli u inostranstvo zbog boljih zarada i uslova rada, i sada plaćamo tu cenu. Trenutna situacija je gospodin majstor i proleter kupac – ističe Rodić.

On smatra da će najveći problem biti u održavanju svih sistema, od infrastrukture do stambenih objekata, kao što su putevi, tuneli, javna rasveta, liftovi, vodovod, kanalizacija, elektroinstalacije, klime.

Majstori koji su ostali, kako navodi, moraće da budu bolje plaćeni, što znači da će i njihove usluge poskupeti. Troškovi održavanja će biti veći, a deo toga će morati da plate građani.

Pročitajte još:

Trenutno domaćim građevinskim firmama nedostaje oko 60.000 radnika, a ako posmatramo ukupne potrebe našeg društva taj broj bi bio duplo veći, kažu iz Građevinske komore Srbije.

Zbog toga se za različite vrste poslova angažuju majstori iz različitih krajeva sveta, iz BiH, Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Pakistana, Indije, Turske.. To je uglavnom priučena radna snaga, a ne kvalifikovani kadrovi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike