I to se događa: Od Vlade traže dozvolu da pojeftine usluge

11.01.2023

09:06

0

Autor: 24sedam

Kompanija „Energoinvest“ iz BiH zatražila je odobrenje za pojeftinjenje gasa i to ne za malo

I to se događa: Od Vlade traže dozvolu da pojeftine usluge
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sarajevska kompanija „Energoinvest“ zatražila je odobrenje vlasti u Federaciji BiH za smanjenje cene gasa građanima i privredi za gotovo 10 posto. Do pojeftinjenja može da dođe nakon što je od ruskog „Gazproma“ dobijena povoljniju cena energenta za prvo tromesečje 2023. godine, kao i zbog toga što je pao američki dolar.

U saopštenju kompanije koje prenosi Seebiz, navedeno je kako je novim ugovorom s ruskim dobavljačem cena gasa umanjena za 4,98 odsto u odnosu na poslednje tromesečje 2022. godine.

Uz to je došlo i do značajne promene još dva parametra koja učestvuju u formiranju cene: troška transporta gasa preko teritorije entiteta Republike Srpske, te smanjenja vrednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku.

- Zato predlažemo da se cena prirodnog gasa umanji za 9,6 odsto u odnosu na cenu iz prethodnog tromesečja 2022. godine – navode iz „Energoinvesta“.

Tokom prošle godine gas je u Federaciji BiH poskupeo za više od 35 odsto građanima i privredi.

Bosna i Hercegovina se snabdeva gasom preko Balkanskog toka. Prošle je godine Federacija BiH jednostrano raskinula ugovor o snabdevanju gasom preko Mađarske, zbog čega je tamošnji operater FGSZ pokrenuo međunarodnu arbitražu sa zahtevom za odštetu od 20 miliona dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike