„Novac za plaćanje dugova obezbeđen“: U 2023. na red dolazi 1,6 milijardi evra

07.01.2023

11:06

0

Srbija ima dovoljno novca na računu za izmirivanje svih svojih obaveza, pa i za vraćanje spoljnog duga, kaže ministar Siniša Mali

„Novac za plaćanje dugova obezbeđen“: U 2023. na red dolazi 1,6 milijardi evra
Ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije, Siniša Mali - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Srbiji ove godine dolazi na naplatu 184 milijarde dinara javnog duga, od čega je oko 30 odsto spoljni dug, i taj novac je obezbeđen, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

- Ako pogledate godine iza nas, mi ne kasnimo ni dan, ni dinara, u otplati dugova. Ponašamo se veoma odgovorno i u stanju smo da sve dugove isplatimo i reprogramiramo, pa se te strane građani Srbije nemaju razloga za brigu - rekao je Mali.

 Prema njegovim rečima, naš javni dug trenutno iznosi oko 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je recimo prosek u zemljama Evropske unije (EU) blizu 95 procenata.

Na pitanje da li se planira izlazak na međunarodno tržište duga, odnosno emisija novih evroobveznica u 2023. godini, rekao je da se to još ne zna i da će zavisiti od razvoja situacije.

- Videćemo, gledamo šta se dešava na tržištu kapitala. Situacija je sada poremećena, pratimo šta radi Evropska centralna banka i američki FED, jer način na koji oni vode politiku umnogome utiče na situaciju na tržištu kapitala - rekao je Mali.

Kao povoljne okolnosti naveo je to što je Srbija po povoljnim uslovima dobila milijardu dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da dodatna sredstva, takođe po povoljnim uslovima, obezbeđuje stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Zahvaljujući tome, istakao je on, obezbeđena je stabilnost skoro za celu ovu godinu.

- Naravno planiramo izlazak na domaće tržište kapitala kao što i radimo  svake godine, a za međunarodno tržište ćemo još videti. Pratićemo šta se dešava i ako se bude stvorio takav ambijent i situacija da možemo povoljno da reprogramiramo neke od postojećih kredita ili obezbedimo novac za neke dodatne investicije koje imaju smisla, mi ćemo to uraditi - rekao je za Tanjug ministar finansija Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike