Rusi se drže ispod radara: Naftu ural prodaju za manje od 60 dolara

16.12.2022

13:49

0

Prosečna cena ruske uralske nafte iznosila je 57,49 dolara po barelu od 15. novembra do 14. decembra, objavilo je rusko Ministarstvo finansija

Rusi se drže ispod radara: Naftu ural prodaju za manje od 60 dolara
Tankeri prevoze rusku naftu - Copyright Profimedia

Ruska nafta tipa ural, koja se izvozi(la) u Evropu prodaje se ispod maksimalne cene koju je sankcijama Rusiji odredila Grupa 7, a pridružile su se EU i Australija.

Prosečna cena ruske uralske nafte iznosila je od 15. novembra do 14. decembra 57,49 dolara po barelu, objavilo je rusko Ministarstvo finansija.

To je ispod ograničenja cene zapadnih zemalja od 60 dolara i to znači da će zapadni špediteri i osiguravajuće kuće u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini i dalje moći da pružaju usluge obezbeđenja pošiljki ruske sirove nafte bez straha da će biti sankcionisani, izveštava Rojters.

Do pada cene uralske nafte sa prosečnog nivoa od 71,10 dolara u prethodnom mesecu nije došlo zbog zapadnog ograničenja cene, tvrdi Moskva, već zbog opšteg trenda pada svetskih cena "crnog zlata" u tom periodu.

Cena nafte ural bila je znatno ispod nivoa međunarodno referentne nafte brent iz Severnog mora, koja se u navedenom periodu kretala oko 80 dolara po barelu.

Prema uputstvu američkog Ministarstva finansija, ograničenje se primenjuje na bazi cene franko utovara na brod (FOB), koja ne uključuje troškove osiguranja i isporuke. To je prodajna cena koja podrazumeva da kupac snosi troškove direktnog utovara sa ruskog terminala.

Prema nekim izveštajima sa tržišta ova cena za ural je prilično visoka jer, kako je navela „Argus Media“, kupci iz Azije su u ove nedelje tu naftu, koja stiže iz baltičke luke Primorsk, dobijali za manje od 42 dolara za barel.

Za razliku od nje, ruska nafta tipa ESPO, koja se šalje sa Dalekog istoka direktno u Aziju, i dalje se prodaje po ceni koja je veća od 60 dolara, javlja Blumberg.

U Kinu stiže ruskim tankerima i sa ruskim osiguranjem, tako da zapadne sankcije tu ne rade uopšte. Male kineske rafinerije su je plaćale u četvrtak više od 67 dolara., javlja „Argus Media“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike