Moraju na „tezgu“ kod Rusa: Američka industrija nuklearki u velikom problemu

20.10.2022

08:26

0

Američke kompanije koje proizvode novu generaciju malih modularnih nuklearnih elektrana nemaju gde u svetu fda kupe gorivo osim – u Rusiji

Moraju na „tezgu“ kod Rusa: Američka industrija nuklearki u velikom problemu
Ilustracija: Nukelarna elektrana - Copyright Pixabay

Nova generaciju malih modularnih nuklearnih elektrana predstavljena je kao spas u akciji smanjenja emisije ugljenika ali one imaju veliki problem. Naime, samo jedna kompanija prodaje gorivo koje im je potrebno - i to ruska, piše Rojters.

Zbog toga američka vlada, jer samo u SAD trenutno postoji registrovana operativna tehnologija malih nuklearki, hitno razmatra korišćenje dela svojih zaliha uranijuma spremljenih za vojnu industriju, kako bi pomogla snabdevanje proizvođača naprednih reaktora gorivom i pokrenula tu industriju koju smatra krucijalnom za zemlje da ispune globalne ciljeve nulte emisije štetnih gasova.

- Proizvodnja obogaćenog uranijuma (HALEU) je ključan zadatak i procenjuju se svi napori da se poveća njegova proizvodnja - rekao je portparol američkog Ministarstva energetike (DOE).

HALEU je gorivo obogaćeno sa pet do 20 posto izotopa uranijuma 235, koje pokreće većinu nuklearnih elektrana.

Izmišljanje cele nove industrije

Energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini obnovila je interesovanje za nuklearnu energiju. Zagovornici manjih reaktora naredne generacije kažu da su oni efikasniji, brži za izgradnju i da bi mogli znatno da ubrzaju napuštanje fosilnih goriva.

Ali bez pouzdanog izvora obogaćenog uranijuma, koji je potreban za reaktore, proizvođači brinu da njihove fabrike neće dobijati narudžbine. A ako nema porudžbina za male reaktore, malo je verovatno da će potencijalni proizvođači goriva pokrenuti komercijalne lance snabdevanja kako bi zamenili ruski uranijum.

- Svesni smo potrebe za hitnom akcijom kako bi se podstaklo uspostavljanje održivog, tržišno vođenog snabdevanja HALEU-om - rekao je portparol DOE.

Dodao je da je američka vlada u završnoj fazi procene koliki deo svojih zaliha od 585,6 tona visoko obogaćenog uranijuma može da izdvoji za mini reaktore.

Činjenica da Rusija ima praktično monopol na tržištu HALEU-a, dugo zabrinjava Vašington, a zbog rata u Ukrajini ni vlada ni kompanije koje proizvode nove napredne reaktore ne žele da se oslone na Moskvu, navodi Rojters.

Jedino kompanija „Teneks“, koja je deo ruske državne kompanije za nuklearnu energiju „Rosatom“, trenutno prodaje HALEU komercijalno.

Samo u EU se godišnje izveze 200 miliona evra vrednog sirovog uranijuma iz Rusije i još 240 miliona iz Kazahstana, gde proizvodnju kontroliše ruska kompanija.

Rusija je u 2020. godini imala učešće od 40 odsto ugloblanim uslugama konverzije uranijuma u gorivo, a premap odacima za 2018. 46 odsto kapaciteta za obogaćivanje uranijuma. Samo "Teneks" je 2019. obezbeđivao 30 odsto usluga obogaćčivanja za EU.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike