Ako svet izbegne recesiju, na tome će moći da zahvali samo ovim dvema zemljama

22.11.2022

20:59

0

Ako svet izbegne recesiju, na tome će moći da zahvali samo ovim dvema zemljama
Novčanice evra u plamenu - Copyright Profimedia

Globalni rast će dodatno usporiti u narednoj godini, ali će svet verovatno izbeći recesiju zahvaljujući najvećim azijskim ekonomijama.

Predviđa se da će globalni BDP ove godine porasti za 3,1 odsto, a 2023. za samo 2,2 odsto, prema najnovijoj prognozi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Iako OECD ne predviđa recesiju, njegova prognoza je pesimističnija od one koju je izneo Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je prošlog meseca saopštio da očekuje rast svetske ekonomije za 3,2 odsto ove godine i 2,7 odsto sledeće godine.

„Krhki izgledi“ za globalnu ekonomiju direktan su rezultat ruske vojne operacije u Ukrajini, zbog koje su zapadne države uvele sankcije Moskvi, što je dovelo do energetske krize koja je podstakla inflaciju širom sveta, navodi se u saopštenju OECD.

- Očekuje se da će uporna inflacija, visoke cene struje, slab rast realnih prihoda domaćinstava, pad poverenja i stroži finansijski uslovi usporiti rast - ​​dodaje se. Ako cene energenata dalje porastu ili se snabdevanje energijom poremeti, rast bi mogao da bude čak i slabiji od očekivanog.

Sve oči uprte u Kinu i Indiju

Rast u narednoj godini „snažno zavisi“ od velikih azijskih ekonomija, koje će činiti skoro tri četvrtine rasta globalnog BDP-a, pri čemu će Sjedinjene Američke Države i Evropa „naglo usporavati“, saopštio je OECD.

AP Photo/Ng Han Guan
Kineski predsednik Si Đinping

Predviđeno je da će Indija imati drugu najveću stopu rasta u svetu, posle Saudijske Arabije, od 6,6 odsto u 2022. godini, nakon čega sledi 5,7 odsto u 2023. Predviđa se da će kineska ekonomija porasti za 3,3 odsto ove godine, a zatim za 4,6 odsto u 2023. godini.

Nasuprot tome, očekuje se da će SAD napredovati za samo 1,8 odsto ove godine i za 0,5 odsto naredne. Očekuje se da će rast u 19 zemalja EU koje koriste evro takođe naglo opasti u naredne dve godine, sa 3,3 odsto u 2022. na 0,5 odsto u 2023.

Generalni sekretar OECD Matijas Korman rekao je novinarima u utorak da evropska i američka ekonomija uopšte rastu, delom zbog vladine potrošnje na energetske subvencije i politike za podsticanje investicija kao što su NextGeneration EU i Zakon o smanjenju inflacije.

Uštede koje su akumulirala domaćinstva i preduzeća tokom početne faze pandemije takođe će pomoći da se podrži potrošnja, dodao je on.

OECD očekuje da će inflacija ove godine ostati iznad 9 odsto među razvijenim ekonomijama. Predviđa se da će 2023. pasti na 6,6 odsto, nešto iznad nivoa koji predviđa MMF.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike