Kinezi primorani na prodaju: London traži predaju čipova

17.11.2022

08:27

0

Velika Britanija traži da se promeni većinski vlasnik britanske fabrike čipova u okviru „Nekspirije“, kompanije registrovane u Holandiji

Kinezi primorani na prodaju: London traži predaju čipova
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva naložila je holandskoj firmi „Nekspirija“, koja je u kineskom vlasništvu, da proda većinski udeo u najvećoj britanskoj fabrici mikročipova, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Britanski ministar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju, Grant Šaps, naredio je „Nekspiriji“, čiji je vlasnik kineski „Vingtek“, da proda najmanje 86 posto udela u „Njuport vejfer fabu“, velškom proizvođaču poluprovodnika.

„Nekspirija“, sa sedištem u Holandiji, kupila je većinski udeo u pomenutoj velškoj kompaniji za 63 miliona funti (75 miliona dolara) pre nešto više od godinu dana, nakon čega je promenila naziv te firme u „Neksprija Njuport limitid“ (NNL), prenosi CNN.

- Naredbom se zahteva od „Nekspirije BV“ da proda najmanje 86 posto NNL-a u određenom periodu poštujući utvrđene procedure - navodi se u saopštenju Ministarstva za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju Ujedinjenog Kraljevstva.

„Nekspirija“ je u početku posedovala 14-procentni udeo u „Njuport vejferu“, a u julu 2021. je povećala udeo na 100 odsto.

- Pozdravljamo spoljnu trgovinu i investicije koje podržavaju rast i radna mesta. Ali tamo gde identifikujemo rizik po nacionalnu bezbednost, delovaćemo odlučno - napisao je Šaps u sredu na svom Tviter nalogu.

On je dodao da je zabrinut da bi „Nekspirija“ mogla da počne da radi na naprednijim, takozvanim složenim poluprovodnicima na lokaciji u Njuportu, te da bi „potencijal te aktivnosti mogao da potkopa moć Ujedinjenog Kraljevstva“.

Toni Verslujs, direktor „Nekspirije“ u Velikoj Britaniji, rekao je da je ova odluka pogrešna i da kompanija planira da uloži žalbu.

- Mi smo apsoIutno šokirani. Ova odluka je pogrešna i uložićemo žalbu da se poništi ovaj nalog za otuđenje da bismo zaštitili više od 500 radnih mesta u Njuportu - naveo Verslujs u saopštenju.

Kineski „Vingtek“, koji je delimično u državnom vlasništvu, listiran je na berzi u Šangaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike