Dobre vesti sa tržišta donose i onu lošu: Nafta skočila na 96 dolara

11.11.2022

10:30

0

Autor: 24sedam

Vesti iz SAD o smirivanju inflacije i iz Kine o popuštanju kovid mera poskupele crno zlato na svetskim berzama

Dobre vesti sa tržišta donose i onu lošu: Nafta skočila na 96 dolara
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Cena nafte nem ne daje mira. Taman kada je cena od početka meseca krenula nadole, stižu optimistične vesti sa dva svetski relevantna tržišta koje bi mogle da trend preokrenu.

Vest o popuštanju inflacije u SAD, ne samo da je rasplamsala cene akcija nego je pogurala i cenu nafte na berzi. Kada se tome pridoda vest iz Kine da bi mogle da popuste kovid mere, nije čudo što trgovci odmah danas cene brent na 96 dolara, tri dolara više nego juče.

Screenshot: Bloomberg
 

Inflacija je u SAD pala na 7,7 odsto u oktobru u odnosu na 8,2 odsto u septembru.  Njena stabilizacija uliva nadu investitorima da bi Federalne rezerve mogle da ublaže pooštravanje monetarne politike i time omoguće privredni rast i potražnju za naftom.

Skuplju naftu „podržava“ i odluka EU da u decembru počinje zabrana za rusku naftu.

Vesti iz Kine nisu potpuno optimistične ali se najavljuje izvesno ublažavanje stroge antipandemijske strategije, što bi moglo da dovede do više lokalnih i međunarodnih putovanja i više tražnje za robom.

Kina je već smanjila vreme karantina za one koji ulaze u zemlju a ukinuće sistem koji kažnjava aviokompanije za unos slučajeva virusa u zemlju, navela je Nacionalna zdravstvena komisija.

- Ovi potezi bili su planirani već neko vreme, ali će dodatno podstaći spekulacije o širem opuštanju kineskih mera kontrole kovida, što će uticati da rast za energiju i sirovine - rekla je Vandana Hari, osnivač „Vanda Insights“ u Singapuru, piše Blumberg.

Nafta je izgubila skoro trećinu svoje vrednosti od početka juna do dana zbog zabrinutosti za usporavanja globalne ekonomije i agresivnog monetarnog pooštravanja od strane centralnih banaka.

Screenshot: Bloomberg
Prilična relaksacija cene nafte od juna do danas

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike