Preduzetnicima teško ali se bore: Više otvorenih nego zatvorenih radnji

15.11.2022

08:42

0

Autor: 24sedam

Ekonomska kriza najviše pogodila ugostitelje, frizere, kozmetičari i taksiste, kaže analiza Naleda

Preduzetnicima teško ali se bore: Više otvorenih nego zatvorenih radnji
Copyright Pixabay

U Srbiji trenutno posluje 135.533 privrednih društava i 305.317 preduzetnika a taj broj je uvećan u prvoj polovini ove godine za 25.816 privrednih subjekata i 20.247 preduzetničkih radnji, pokazala je analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Broj novoosnovanih preduzeća je veći za 4.520 nego što ih je osnovano za isti period prošle godine, dok je broj novoosnovanih preduzetnika uvećan za 23,9 odsto – odnosno sa 16.347 prošle, na 20.247 ove godine.

Međutim, ekonomska kriza se pobrinula da neki od starih preduzetnika zatvore svoje radnje pa je tako u prvih šest meseci ove godine ugašeno 12.829 radnji, 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- To su podaci Agencije za privredne registre (APR), a u privredna društva spadaju i oni koji su u stečaju i u likvidaciji - rekla je menadžerka za regulatornu reformu u NALED Irena Đorđević.

Ovoliki broj otvorenih i zatvorenih radnji u uslovima krize oslikava ono zbog čega je Srbiju Evropska komisija ocenila kao umereno pripremljenu u oblasti preduzetništva i industrijske politike.

- Napredak je postignut usvajanjem Akcionog plana za Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i uspostavljanjem portala za e-Konsultacije - kažu predstavnici NALED.

Kako se naglašava, naredne godine Srbija treba da nastavi da radi na povećanju predvidljivosti poslovnog okruženja i na usvajanju nove strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pored toga, treba da se radi i na preraspodeli bužetskih sredstava za podsticaj stranih direktnih investicija, koja bi se koristila za finansijsku i tehničku podršku malim i srednjim preduzećima.

Među ključnim delatnostima u kojima su se registrovali preduzetnici su ugostiteljski objekti, konsultanti i programeri, frizerski i kozmetički saloni i drumski prevoz tereta.

Među registrovanim preduzetnicima trećinu čine žene, a četvrtina pripada kategoriji mladih od 18 do 35 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike