Kreditna linija od 10 miliona evra za mala preduzeća i preduzetnike u Srbiji

26.07.2022

11:53

0

Autor: 24sedam

Sredstva će biti plasirana malim, lokalnim privrednicima u Srbiji, a čak 75 odsto kreditne linije namenjeno je za finansiranje klijenata van beogradskog regiona

Kreditna linija od 10 miliona evra za mala preduzeća i preduzetnike u Srbiji
Copyright Foto:24sedam /Goran Sivački

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa 3 Bankom obezbedila je dodatno finansiranje za mala i srednja preduzeća u Srbiji. Ugovor o kreditu od 10 miliona evra u domaćoj valuti koji je potpisan sa 3 Bankom, poboljšaće dostupnost finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća, uključujći i agro biznis i poljoprivrednike, saopštila je EBRD.

Kako su naveli, 3 Banka je specijalizovana za mikrofinansiranje, pružajući mikro, ruralne, agro i MSP kredite i druge finansijske usluge klijentima u Srbiji koji obično nemaju pristup finansijskim uslugama tradicionalnih banaka.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a i šef kancelarije u Srbiji, izjavio je da je 3 Banka njihov prvi partner u Srbiji sa specijalnim fokusom na mikro-finansiranje.

- Posvećeni smo da zajedno obezbedimo pristup finansiranju za mikro preduzeća koje će im omogućiti da uvećaju svoje poslovanje i postanu konkurentnija - istakao je Kolanđeli.

Vladimir Vukotić, predsednik IO, rekao je da 3 Banka podržava mala poljoprivredna gazdinstva i preduzetnike koji imaju ograničen ili uopšte nemaju pristup finansiranju i da je čak 45 odsto svih klijenata svoj prvi kredit dobilo u toj banci.

- U protekle dve decenije odobrili smo oko 300.000 kredita i doprineli otvaranju oko 60.000 radnih mesta. Kreditna linija u dinarima od tako respektabilnog investitora kakav je EBRD će nam omogućiti dalji rast udela dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima banke, istovremeno doprinoseći razvoju poslovanja malih preduzetnika i poljoprivrednika, a samim tim i napretku društva u celini - rekao je Vukotić.

EBRD je do sada uložio u Srbiju više od 7,3 milijarde evra. Banka podržava razvoj privatnog sektora, unapređenje javnih komunalnih usluga i tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike