Nekima dinar, nekima 70 evra: Koliko je vama topli obrok (ANKETA)

10.11.2022

06:35

1

Svaki zaposleni mora da ima „topli obrok“ dnevno, bilo u jelu, bilo kao naknadu u novcu, ali zakon ne određuje ni približno koliko bi taj iznos trebalo da bude

Nekima dinar, nekima 70 evra: Koliko je vama topli obrok (ANKETA)
Ko nema kantinu, morao da ima naknadu za topli obrok - Copyright Profimedia

"Koliko je tebi topli obrok“ je još jedno pitanje iz misterije srpskog obračuna plate, u koji spadaju i pojmovi za prosečnog radnika nepoznate sadržine kao što su „regres“, „minuli rad“, „13. plata“… sve do „bruto plate“. Za razliku od toga šta je „regres“, za „topli obrok“ i dalje svi znaju, odnosno znaju da ga „imaju u plati“, ali malo ko zna koliko mu taj „deo plate“ iznosi, a da ne pogleda u famozni platni listić.

- Ako poslodavac ne obezbeđuje topli obrok u nekoj radničkoj kantini ili slično, već kao naknadu taj iznos može da bude i jedan dinar. Zakon o radu ne propisuje, osim da mora da postoji, koliko naknada za topli obrok treba da iznosi. Srećom, nema mnogo poslodavaca koji tako tretiraju radnike i oni topli obrok računaju ili kao određeni procenat od nekog republičkog proseka, plate ili potrošačke korpe, ili kao određeni nominalni iznos u novcu. Tamo gde ima sindikata i kolektivnih ugovora, topli obrok se kreće od 250 dinara po radnom danu, pa naviše – kaže za 24sedam Melanija Petač, pravni stručnjak Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Reper za topli obrok...

To najviše može da ide i do 70 evra mesečno, koliko je za 24sedam potvrđeno u jednoj međunarodnoj kompaniji u Beogradu. Međutim, kako većina zaposlenih u Srbiji nema prosečnu platu, tako nema ni „prosečnu“ vrednost toplog obroka od dva ili tri evra po danu.

Na primer, u sistemu „Deleza“, najvećeg maloprodajnog trgovinskog lanca kod nas sa 13.000 zaposlenih i kao takvog repernog za plate, vrednost toplog obroka je 135 dinara po danu.

- To jeste malo i u toku su pregovori o novom kolektivnom ugovoru u kome je i topli obrok jedna od tačaka. Tražićemo da se taj iznos udvostruči, kao što tražimo i povećanje plata. Plate su, ipak, veći problem nego topli obrok, pogotovo kada država odredi malu vrednost minimalca kojeg se posle drže poslodavci i time otežavaju razgovore sindikatima. Ali, odmakli smo se, u trgovini generalno, malo od tog minimalca. Ne značajno ali stvar se ipak kreće na bolje – kaže za 24sedam Boško Ilijev, predsednik Samostalnog sindikata u „Delezu“.

Državni službenici ni ne znaju za topli obrok

U jednako lošem položaju kao oni kod dela privatnih poslodavaca gde je „topli obrok dinar“ su zaposleni u državnoj upravi i budžetskim službama. Prema članu 4. stav 2. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, državni službenici i nameštenici nemaju pravo na naknadu na ime "toplog obroka". Navodno im je dodatak na ime "toplog obroka", kao i regresa, sadržan u koeficijentu za obračun i isplatu plate – zarade, što se kosi sa članom 118. stav 1 Zakona o radu koji utvrđuje da je pravo zaposlenog da od poslodavca dobije regres i topli obrok, i to kao vid naknade troškova rada a ne kao deo zarade za taj rad.

Zakon neodređen

Mario Reljanović, saradnik Instituta za uporedno pravo, u javnosti je u više navrata isticao da je loše zakonsko rešenje koje, za razliku od naknade nekih drugih troškova, recimo prevoza, Zakon o radu ne sadrži nijednu smernicu o visini same naknade za ishranu na radu.

Reljanović navodi da je uobičajeno da se nadoknade realni troškovi do određene granice, i da se taj minimalni iznos veže za neki realan podatak, na primer u iznosu procenat prosečne zarade ili minimalne potrošačke korpe.

Kada bi bilo tako, ili kada sindikalno organizovanje u Srbiji bilo na zapadnoevropskom nivou, ne bi se dešavali slučajevi da radnici moraju štrajkom da ostvaruju svoja prava. Svež primer je iz oktobra, kada su radnici preduzeća „Kostolac usluge“ iz istoimenog grada, nakon nekoliko nedelja protesta uspeli da izdejstvuju da (prosečna) plata bude veća od 40.000 dinara, a da im topli obrok ne bude 50 dinara dnevno.

Ni dobijeni trostruko veći iznos radnicima u tom društvenom preduzeću za fizičko-tehničko obezbeđenje i održavanje higijene prostorija, nije dovoljan za pristojan obrok, ali je svakako bolji nego što je bio.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike