Mali biznis će teško preživeti: Broj stečaja u Austriji eksplodirao

01.11.2022

10:01

0

Za devet meseci ove godine zabeležen je ogroman broj preduzeća koja su prijavila stečaj

Mali biznis će teško preživeti: Broj stečaja u Austriji eksplodirao
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Austriji teret ekonomske krize, pokidanih lanaca snabdevanja, inflacije i pre svega cene energije, najtežće podnosi mali biznis i ukupno su od januara do septembra pokrenuta 1.692 stečajna postupka.

To je ogroman rast od 512 odsto broj jer prošle godine je u isto vreme otvoreno 1.122 stečajnih postupaka, pokazuje studija bonitetne kuće "Dan end Bradstrit“ (Dun & Bradstreet).

Posebno su stečajem u Austriji pogođene firme koje se bave trgovinom. U ovoj privrednoj grani se broj stečaja povećao sa 189 na 377, što je rast od čak 99 odsto.

U građevinarstvu se beleži rast od 30 odsto sa 33 preduzeća, dok je kod uslužnih delatnosti broj stečajnih postupaka 246, a u ugostiteljstvu 175, što je rast od po 62 odsto.

Dok broj stečaja raste, pada broj novoosnovanih firmi. U prva tri kvartala ove godine u Austriji je registrovano 17.306 novih firmu, što je za pet odsto manji nego prošle godine.

Najviše firmi je osnovano sa uslužnom delatnošću, 6.783, što je rast od 17 odsto, a u trgovini 2.285 što je smanjenje od 22 procenata.

Tek malo bolje u komšiluku

I u susednoj Nemačkoj i Švajcarskoj porastao je broj stečajnih postupaka. U Švajcarskoj je zabeležen rast od 23 odsto sa 3.552 pokrenutih stečajnih postupaka, a u Nemačkoj je rast svega četiri odsto sa 6.989 pokrenutih stečajnih postupaka.

I u ove dve zemlje opao je broj novoosnovanih firmi - u Švajcarskoj je osnovano u prvih devet meseci ove godine 37.033 novih kompanija, što je smanjenje od dva odsto, a u Nemačkoj 85.005 firmi, što je smanjenje od 11 odsto.

Svi ovi podaci ukazuju na tešku situaciju u privredi, koja pogađa posebno preduzetnike, ponajviše male i srednje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike