Mali: Prvo radno iskustvo steklo 17.000 mladih

26.08.2022

12:55

0

Krenuo je treći ciklus programa “Moja prva plata”

Mali: Prvo radno iskustvo steklo 17.000 mladih
Tan2022-8-26_122621247_0 - Copyright FOTO TANJUG/ STASA KENESKI/ bg

Povodom početka trećeg ciklusa programa “Moja prva plata” ministar finansija Siniša Mali obišao je danas kompaniju "Enerdži net" u Novom Sadu i tom prilikom rekao da je za prve dve godine sprovođenja ovog programa više od 17.000 mladih dobilo priliku da stekne svoje prvo radno iskustvo.

- Učestvovalo je više od 10.000 kompanija. Ono što je najvažnije jeste da 90 odsto mladih želi da program preporuči prijateljima. Ovo je odlična šansa da snove ostvare u svojoj zemlji - rekao je Mali, i dodao da su u trećoj godini sprovođenja programa uvedene novine tako da će iznos naknade od ove godine biti 30.000 dinara za visoko obrazovane, a za one sa srednjom stručnom spremom 25.000 dinara.

Prema njegovim rečima, biće data i šansa studentima završnih godina. Kompanija "Enerdži net" već dve godine učestvuje u programu "Moja prva plata” zahvaljujući kojem je 85 odsto polaznika nakon devetomesečnog mentorstva i plaćenog rada, dobilo stalno zaposlenje u kompaniji.

Goran Jeftić, direktor kompanije, kaže da ovde radi 200 zaposlenih od čega 80 inženjera.

- Ulažemo u znanje kroz svoje zaposlene i oni su eksperti u svom poslu. Imamo i svoju akademiju. Ovaj program nam je mnogo pomogao. Otvaramo ovaj konkurs u trećem ciklusu i nadamo se da će mladi to i ovoga puta iskoristiti - istakao je Jeftić.

Elena Herbut, master inženjer mašinstva ima 25 godina, a studije je završila na Fakultetu tehničkih nauka. U program Moja prva plata uključila se pre devet meseci.

FOTO TANJUG/ STASA KENESKI/ bg
 

- Zahvaljujući programu zaposlila sam se u kompaniji "Enerdži net" koja je ugledna i gde može da se nauči posao i da se stekne pravo iskustvo. Radila sam uz mentora, naučila sam da znanje primenim u praksi. Ovo mi je vredno iskustvo, jer sam karijeru počela na pravi način. Planiram da ostanem ovde - rekla je Jelena.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Ðurić kaže da je Novi Sad grad mladih ljudi i univerzitetski centar, sedište mnogobrojnih kompanija. Značajno je da ovaj projekat Vlade Srbije zaživeo baš u ovom gradu.

- Pozivam sve kompanije da se uključe u program. Tako će doprineti da svi dobiju svoju prvu šansu. Grad je u poslednjih deset godina uložio milijardu i 450 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja - rekao je Ðurić.

Prijave preduzeća za program “Moja prva plata” traju do 22. septembra. Mladi se zatim prijavljuju tokom oktobra. Do kraja novembra završiće se izbor kandidata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike