Koriste priliku: Neki u EU uveli sankcije pa povećali izvoz u Rusiju

25.10.2022

10:04

0

Izvoz Hrvatske i Sloveniji u Rusiju bio je u julu mnogo veći nego istog meseca prošle godine, a uvoz u „deželu“ čak mnogostuko veći

Koriste priliku: Neki u EU uveli sankcije pa povećali izvoz u Rusiju
Zgrada EU/Ilustracija - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Šest zemalja Evropske unije je, uprkos sankcijama Brisela prema Moskvi, povećalo izvoz robe u Rusiju u julu ove godine u odnosu na isti mesec 2021, a na vrhu liste su Hrvatska i Slovenija, piše portal Sputnikinternational.com.

Izvoz Hrvatske u Rusiju je iznosio u julu 18,4 miliona evra, dok je izvoz Slovenije procenjen na 98 miliona evra, što je rast od 59, odnosno od 56 posto na godišnjem nivou.

Međugodišnji rast robnog izvoza u Rusiju zabeležile su i Estonija za 16 procenata, Bugarska za 10 posto, Austrija za pet i Letonija za jedan procenat.

Podaci, koje je analizirao Sputnjik, otkrivaju istovremeno da su druge zemlje EU znatno srezale obim izvoza u Rusiju - Kipar za čak 99 odsto, Luksemburg za 82 posto, Francuska za 76, Švedska za 75, i Češka za 70 posto.

S druge strane, uvoz ruske robe je u istom periodu skočio u 16 zemalja članica EU, i to za nekoliko puta, pri čemu je Sloveniju povećala kupovine robe iz Rusije za šest puta, Kipar za 3,4 puta, Češka za 3,1 puta, Grčku tri puta, a Italija za 2,2 puta.

Ostale zemlje čiji je uvoz iz Rusije povećan su Austrija za 12 posto, Belgija za 89 procenata, Bugarska za 95 odsto, Mađarska (+77 odsto), Nemačka (+10 odsto), Španija (+68 odsto), Luksemburg (+16 odsto), Holandija (+15 odsto) , Rumunija (+9,0 odsto), Slovačka (+21 odsto) i Hrvatska (+2,0 odsto), navodi ruski medij.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike