Pare pre roka: Još jedna nacionalna avio-kompanija vraća kredit državi

27.10.2022

08:43

0

Avio-kompanija AUA pre vremena će vratiti zajam koji je u vreme kovid krize uzela od države

Pare pre roka: Još jedna nacionalna avio-kompanija vraća kredit državi
profimedia-0629710391 - Copyright Profimedia

Austrijska nacionalna avio-kompanija „Austrijan erlajns" (AUA) vratiće pre kraja godine, pre vremena, kredit koji je dobila od države za prevazilaženje korona krize 2020. godine.

Od dobijenih 300 miliona evra, bilo je "otvoreno" još 210 miliona evra. Na osnovu visoke likvidnosti usled snažnog letnjeg kvartala i kreditne linije vlasnika, „Lufthanze“, kredit može biti prevremeno u potpunosti vraćen, saopštila je AUA.

Firma je tokom leta ostvarila dobit u visini od 110 miliona evra.

- Ponosni smo što možemo pre vremena vratiti kredit, iako duboke finansijske rane od pandemije još nisu u potpunosti izlečene - objasnila je direktorka AUA Anet Man u saopštenju.

AUA je, kako je dogovoreno, kredit austrijskoj državi trebalo da vrati do kraja 2025. godine.
Nakon pada broja putnika tokom korone u protekle dve godine AUA je u julu, avgustu, ali i septembru ove godine ostvarila visok obrt i trocifrenu operativnu dobit.

Obrt, u odnosu na treći kvartal 2021, više se nego udvostručio, sa 304 na 687 miliona evra.

Kvartalni obrt bio je veći za šest procenata, odnosno 39 miliona evra iznad poslednjeg letnjeg kvartala pre izbijanja pandemije.

Bez povećanih troškova za kerozin dobit AUA bio bi još veći, ističe kompanija u saopštenju.
Kompanija je u junu 2020, tokom prvog talasa pandemije, dobila od austrijske vlade ukupno 450 miliona evra, čime je spasen njen opstanak.

Od tog novca 150 miliona je direktno prebačeno na račun kompanije i radi se o bespovratnoj pomoći.

A za preostalih 300 miliona evra kredita država je preuzela garancije, dok je „Lufthanza“, kao vlasnik, „ubrizgla“ daljih 150 miliona evra.

Nemačka matična firma je pomoću država iz više zemalja u kojima ima ćerka kompanije dobila finansijsku pomoć u ukupnoj vrednosti od devet milijardi evra, kojom je spasena od kraha.

U samoj Nemačkoj, finansijska pomoć je krajem prošle godine potpuno vraćena, a u Švajcarskoj „Svis“ je u junu isplatio kredit dobijen od države.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike