Er Srbija: Državna dokapitalizacija nije upumpavanje, Etihad ne odlazi

27.09.2022

12:44

0

Srbija će povećati svoj udeo u srpsko-emiratskom avioprevozniku, nako druge dokapitalizacije

Er Srbija: Državna dokapitalizacija nije upumpavanje, Etihad ne odlazi
Erbas A330 iz flote Er Srbije - Copyright 24sedam/Promo/Luka Filipović

Republika Srbija će posle druge dokapitalizacije "Er Srbije", koja je u toku, povećati svoj vlasnički udeo u srpsko-emiratskom avioprevozniku sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo „Etihad ervejza“ biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto, objavila je danas „Er Srbija“.

- Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom - saopštila je Er Srbija reagujući na tvrdnje pojedinih medija da je u toku "prinudno sletanje" „Er Srbije“ pod okrilje države.

U "Er Srbiji" tvrde da nisu tačni ni medijski natpisi da je iz "našeg (državnog) budžeta upumpano više od 200 miliona evra" u srpsko-emiratskog avioprevoznika.

U srpskoj aviokompaniji podsećaju da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avioindustriju pogodila najveća kriza u njenoj istoriji, usled pandemije korona virusa.

- Avioindustrija jedna je od najteže pogođenih grana industrije uopšte. Posledice navedene krize osećaju se i danas. U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u aviosaobraćaju - naveli su iz Er Srbije.

Dodaju da je tako, kada je reč o Er Srbiji, u decembru 2020. godine sprovedena dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije kovid 19.

- Upravo je u toku proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije. Oba postupka su sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid - 19, te ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Er Srbije - navodi se u saopštenju.

„Lufthanza“ vratila 3,8 milijardi državi

Po istom propisu EU na koji se poziva „Er Srbija“ podršku za oporavak od kovid-krize imala je  nemačka „Lufthanza“. Njoj je država odobrila devet milijardi evra a zauzvrat je preuzela deo akcija kompanije: Iako je država  bila „tihi partner“, nije se mešala u vođenje posla, samo je nadzirala situaciju, generalni direktor „Lufthanze“ Karsten Spor je rekao da i radije da firma bankrotira nego da postane „državna imovina“.
Zbog toga je „Lufthanza“ povukla samo 3,8 milijardi od odobrenog novca i sve to vratila već u novembru 2021. godine. Država sada treba da, do oktobra ove godine, proda akcije koje je preuzela (oko 14 odsto kompanije).

Dokapitalizacija srpske nacionalne aviokompanije preduzeta je, napominje se u saopštenju, na zahtev Er Srbije, u skladu sa pomenutom uredbom Vlade Srbije kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

U Er Srbiji ističu da je regulatorni okvir Srbije u potpunosti usklađen sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije kovida 19, uključujući i dokapitalizaciju.

- Dokapitalizacijom je kompaniji omogućeno da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa koje su nastupile tokom 2020. i 2021. godine. Takođe, na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje i prevazilaženje teškoća izazvane pandemijom, a kompanija će raditi na daljem osnaživanju svoje pozicije regionalnog lidera i nastaviće da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji - navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, imajući u vidu da je u postupku dokapitalizacije učestvovao samo većinski akcionar (država), udeo manjinskog akcionara („Etihada“) u vlasništvu se prirodno smanjivao u određenoj meri.

- „Etihad“ je strateški partner Er Srbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ''knowhow-om'', znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat ervejza u modernu evropsku kompaniju, kakva je „Er Srbija“ danas. Partneri iz „Etihada“ su partnerski i profesionalno sa „Er Srbijom“ delili znanje i resurse u funkciji razvoja zajedničkog projekta. I dan-danas, predstavnici „Etihada“ aktivno učestvuju u radu našeg Nadzornog odbora, te svakodnevno sarađuju sa menadžmentom kompanije", navode iz „Er Srbije“.

Prvom dokapitalizacijom udeo državu u vlasništvu „Er Srbije“ povećan je sa 51 na 82 odsto, odnosno sa oko 100 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike