Aleksandar Vučić u Vlasotincu: Dobro je što Gruner zapošljava mlade, napadani smo kada smo uvodili dualno obrazovanje (FOTO)

25.10.2022

08:49 >> 09:57

0

Kompanija proizvodi delove za mnoge renomirane firme u automobilskoj industriji

Aleksandar Vučić u Vlasotincu: Dobro je što Gruner zapošljava mlade, napadani smo kada smo uvodili dualno obrazovanje (FOTO)
aleksandar vučić (4) - Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Vlasotincu otvario novi pogon nemačke kompanije "Gruner" u kome je posao dobilo 200 novih radnika.

Predsednik je po dolasku imao sastanak sa vlasnicima kompanije "Gruner", nakon kog je krenuo u obilazak pogona. Vučić je razgovarao sa zaposlenima, a posebno mladima. Oduševila ga je devojčica Nikolina koja ja završila školu za industrijskog mehaničara.

 

- Ovo je jedini način da uspemo. Dobro je da su ovde u fabrici, oni predstavljaju prednost u odnosu na sve druge. Zato mogu da računaju na posao ovde kada završe školu. Oni su 40 odsto đaka odmah primili po završetku - kazao je Vučić.

Šprajcer: Jako važna investicija

Martin Šprajcer, generalni direktor kompanije Gruner, obratio se na početku prisutnima.

- Ova investicija je jako važno. Priča Grunera u Srbiji počela je 2007. godine. Danas smo uložili 23, 7 miliona evra u Gruner u Srbiji - kazao je Šprajcer i naveo da je ovoj kompaniji jako stalo do životne sredine.

- Gruner globalno zapošljava 1.500 stotina ljudi. Srbija će biti naša vodeća fabrika, kada pričamo o proizvodnoj tehnologiji. Ključ ovog uspeha su ljudi, uložili smo u dualno obrazovanje. Mi vrednujemo ljude koji preduzimaju korake i odgovornost...U Tehničkoj školi u Vlasotincu smo partneri u dualnom obrazovanju. Time što smo partneri, imamo dobrobit i za Gruner i za Vlasotince. Mi nudimo veliku perspektivu mladim ljudima. Smatramo da smo spremni za budućnost i da se suočimo sa brojnim izazovima.

Konrad: Gruner simbol ovog regiona

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, kazala je da je Gruner postao simbol ovog regiona.

- Nadam se da će više investitora, domaćih i stranih, slediti primer Grunera - istakla je ambasadorka i dodala da se raduje saradnji sa predsednikom Vučićem.

Predsednik Srbije se obratio prisutnima. 

Važno je jer sam ovde upoznao mnogo ljudi i Nikolinu i Nikolu, brata i setru blizance koji imaju 17 godina. 

-- Mnogo sam srećan što sam po treći put ovde u Gruneru i što opet imam dobre vesti. Ova fabrika važna je za Vlasotince i za ceo jug Srbije. Bili smo mnogo napadani kada smo uvodili dualno obrazovanje. Ono što je jako važno i čime mogu da se ponosim jeste da sa Nemačkom imamo razmenu od 7, 2 milijarde evra u prvih osam meseci - kazao je Vučić.

- Danas je tehnička škola u Vlasotincu ona koje će ostati trening centra dualnog obrazovanja za celu Srbiiju, ne samo za Gruner fabriku. Video sam damas ovde ljude iz Gažinog Hlana, Vlasotinca, Pečenjevca...

Predsednik je vlasnike kompanije zamolio da radnicima malo povećaju plate nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

Kompanija ima 750 zaposlenih

Ova kompanija je postojeće proizvodne kapacitete, sa 7.000, proširila na 11.500 metara kvadratnih, a trenutno ima ukupno 750 zaposlenih.

Otvaranjem svog četvrtog pogona "Gruner" obeležava 15 godina rada u Vlasotincu. 

Kompanija proizvodi delove za mnoge renomirane firme u automobilskoj industriji.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Na 4.500 kvadrata novog poslovnog prostora smeštena je moderna tehnologija za proizvodnju delova, od plastike i metala, kao i alata za ovdašnju proizvodnju, ali i svetsko tržište.

Nemačka kompanija, u saradnji sa vlasotinačkom Tehničkom školom, već osam godina podržava sistem dualnog obrazovanja. U njenim radionicama učenici viših razreda, uz novčanu nadoknadu, provode i do tri dana nedeljno. Trenutno se u ovom preduzeću školuju kadrovi sa smerova: industrijski mehaničar, električar, tehničar mehatronike i CNC operater.

Nemački "Gruner" je primer dobre prakse i kod štednje, odnosno ulaganja u zelenu energiju. Ovo preduzeće je prvi komercijalni kupac-proizvođač električne energije u Srbiji.

U poslednjih šest godina investirao je u toplotne i rashladne pumpe, solarne elektrane, led rasvetu i solarne cevi, koristeći sunčevu svetlost za osvetljenje unutar proizvodnje.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike