Vučić u Moravičkom i Raškom okrugu: Otvoren put Novi Pazar - Tutin, i lokalni kod Ivanjice! "Napravićemo i bolnicu, školu..." (FOTO)

10.10.2022

06:04

0

Vučić učestvuje na ceremoniji otvaranja rekonstruisanog puta Novi Pazar - Tutin

Vučić u Moravičkom i Raškom okrugu: Otvoren put Novi Pazar - Tutin, i lokalni kod Ivanjice! "Napravićemo i bolnicu, školu..." (FOTO)
Tan2022-10-10_124731989_6 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja rekonstruisanog puta Novi Pazar - Tutin.

Na početku ceremonije obratio se turski ambasador Hami Aksoj koji je rekao da je danas istorijski dan po pitanju odnosa Srbije i Turske.

- Realizovali smo veliki projekat. Otvorili smo put za dolazak novih investitora. Naša trgovinska razmena se iz dana u dan povećava i mogu da kažem da možete uvek da računate na našu podršku.

Printscreen/Tanjug
 

Predsednik Vučić se zahvalio svima koji su došli da ga sačekaju, i rekao je da je tokom svoje jutrošnje posete Sopoćanima više puta pomogao različite bogomolje, uključujući i džamije.

- Taj mir i poštovanje moramo da gradimo između sebe. Reći ću vam sada o onome što vidim u budućnosti, a ne o samom putu. Skoro da sam zaplakao jutros od sreće kada sam video snimke i fotografije. Znam koliko je ovaj put važan i za Novi Pazar i Tutin, i za Srbe i Bošnjake - kazao je on.

- Izgradili smo prelep put ka manastru Sopoćani, samo rekonstrukcija puta do Raške je 12 miliona evra, a 10 miliona put Sjenica - Ivanjica. 

- Samo na teritoriji ove tri opštine, u prethodne tri godine uradili smo više putne mreže nego od 1970. godine. Više kilometara državnih i regionalnih puteva. To smo mogli zato što smo finansijski osnažili Srbiju i imali smo novac. Mogli smo da vratimo ljudima koji su siromašniji - kaže Vučić.

Predsednik je rekao da su izgrađene i trafo stanice, koje u ovim krajevima nisu pravljene 70 godina.

- Uradićemo još mnogo toga. Napravićemo bolnicu, najlepšu školu i dom zdravlja. Visoke su cene sada, i pitanje je na kojoj sumi će se završiti, zbog rasta cena energenata. Ali nećemo odustajati od izgradnje novih puteva, koji spajaju narode i dobre ljude, ali i putevi koji će dovesti nove investitore - kazao je on.

Da imamo više generala Bošnjaka, više njih u bolnicama, institucijama...

Predsednik dodaje da je potrebno da imamo više generala Bošnjaka, kao što je general Fazlić.

- Da narod bude ponosan na svoju vojsku. To je dobro i za ekonomiju, 25 odsto veće plate će biti za vojsku uskoro. Hoćemo da izgradimo van svih pravila de fakto Klinički centar u Novom Pazaru. Do kraja godine počinju radovi - istakao je i dodao da nikome u Srbiji ne smeta kada Bošnjaci vole druge islamske zemlje, ali da je srećan kada vidi da danas veći broj ljudi iz ovih krajeva dolazi u Beograd.

Osvrnuo se i na energetsku krizu.

- Danas sam gledao cene nafte, valjda zato što Saudijska Arabija i UAE smanjuju proizvodnju, bog zna koliko ćemo da plaćamo to. U takvim nemirnim vremenima, mi moramo biti jedni uz druge, i da zajednički rešavamo probleme - kazao je predsednik.

Takođe, kazao je da se najviše ulagalo u ovaj kraj u proteklim godinama.

- Najskuplja škola u celoj Srbiji se gradi u Sjenici, čak 12 miliona evra. Ovde je gradimo, a ne u Beogradu, i na to sam ponosan i srećan  - istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da u svim institucijama želi da vidi veći broj Bošnjaka, od agencija, do domova zdravlja, bolnica.

- To će biti naša politika - kazao je. 

Kazao je da se investitorima već četiri godine nudi Novi Pazar i da su pregovori teški.

- Kada dođe do toga da dovedemo nekog solidnog on ostaje 50, 100 godina.

O sukobu u Ukrajini i energetskoj krizi

Predsednik Srbije je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je već najavio šta će se događati. 

- Iako je bila žestoka ukrajinska ofanziva znali smo da će ruske snage da uzvrate. Cene nafte kotacijske odoše u nebesa. Da danas biramo dizel bi bio 240 dinara. 

Istakao je da treba da nas zabrine ovaj žešći sukob, jer je Ukrajina veliki izvoznik struje.

- Biće pitanje da li uopšte možemo da kupimo struju. Žurimo da obezbedimo nove kolčine gasa i da sa Makedoncima uđemo privatno da možemo da kupimo struju - naglasio je.

Za mlade 5.000 dinara

Govorio je i o novoj pomoći za mlade.

- To su za državu milioni. To smo već uradili u februaru i junu. Uvek su govorili da je to za izbore. To je naš način da pomažemo mladim ljudima. To je naša pažnja prema vama, da gradimo puteve, da imamu posao i budućnost. Možemo i više. Rekao sam: sačuvajte nešto para..kao da sam znao da će ovakve stvari da se dešavaju oko Ukrajine - kazao je predsednik.

 

Obilazak puta Pridvorica - Dević

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas i Moravički okrug i obišao rekonstruisani put Pridvorica - Devići kod Ivanjice, u koji je država uložila oko 400 miliona dinara bez PDV-a.

 Predsednik Srbije je izjavio da će država pomoći da se uradi i još oko 20 kilometara puta od Odvraćenice na Goliji preko Brusnika ka Ivanjici.

Predsednik je najavio i da će država pomoći i sređivanje elektromreže u tom kraju.

Poklon za predsednika

Meštani su mu preneli zahvalnost i istakli da su prezadovoljni što su dobili put Pridvorica - Devići. Vučiću su tom prilikom poklonili ispleteni džemper na kome je izvezen njegov potpis i srpski grb, ali i vunene čarape sa porukom "biće teška zima"

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Put je završen i trenutno se vrši zaštita kosina, horizontalna i vertikalna signalizacija, kao i opremanje dela puta.

Predsednika su u Devićima dočekali uz aplauz meštani lokalno kulturno-umetničko društvo i učenici osnovne škole, kao i fudbaleri kluba FK Dević.

 

 

Inicijativu za rekonstrukciju ovog puta pokrenuo je predsednik Vučić na zahtev lokalnog stanovništva.

Vučić je lokalni put od 8,3 kilometra, koji povezuje Pridvoricu i Deviće i vodi ka turističkom centru Golija, obišao danas zajedno sa predsednikom opštine Ivanjica Momčilom Mitrovićem i minitrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Predsednik Vučić je rano jutros posetio o manastir Sopoćani

Država je pomogla rekonstrukciju i održavanje ove svetinje, i obnovila je put do manastira Pazarište-Sopoćani-Crnoča, u dužini od 6.5 kilometara.


Vrednost radova na rekonstrukciji puta iznosi, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, 400 miliona dinara bez PDV, a izvođač je preduzeće Putevi Ivanjica.

Dodatnim radovima, zahvaljujući JP Putevi Srbije, vrši se i rekonstrukcija prelaza preko Braduljičke reke i spoj sa državnim putem IB30 u dužini od 160 metara, kako bi se kompletirala cela deonica do Devića od skretanja sa državnog puta.

Trenutno se vrši izgradnja pločastog propusta i izrada konstrukcije puta na toj deonici, dok je saobraćaj omogućen preko privremenog prelaza, naveli su iz ministarstva.


Tokom 2022. godine urađena je rehabilitacija lokalnog puta Pridvorica-Devići u dužini od 3,17 kilometara, čija je vrednost 149 miliona dinara, kao i sanacija klizisata "Devići" za šta je izdvojeno 38,4 miliona dinara.

Ovaj put povezuje pet mesnih zajednica u kojima živi oko 3.500 ljudi, dok školu pohađa oko 140 đaka.

Predsednik opštine Mitrović izjavio je ranije da će se opština truditi da razvija sva sela u Ivanjici i da će put Pridvorica-Devići pomoći deci koja idu u školu da lakše putuju, ali i da se jednom kada završe škole, vrate u svoje rodno mesto.

Put Pridvorica-Devići izgrađen je 1991. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja u njega.

Lokalni mediji prenose da put Pridvorica - Devići povezuje oko 600 meštana ovoga kraja sa magistralnim putem Ušće - Ivanjica i dnevno njim prođe i do 100 vozila.

Godisanje se ovim putem preveze i 25.000 kubika smrče i bukve što iznosi oko 500 kamiona građe, koji su dodatno uništavali ovaj putni pravac.

Ova veoma zahtevna deonica u proces rekonstrukcije ušla je još 2019. godine, a radovi su privremeno bili zaustavljeni zbog pandemije.

Nov put olakšaće život Devičanima i otvoriti vrata mnogobrojnim turistima koji će moći da uživaju u lepotama podgolijskih sela i prirodnim fenomenima poput vodopada Izubre.

Selo Devici nalazi se na oko 40 kilometara od Ivanjice, ušuškano u predivne padine golijskih potoka i jelovih šuma.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike