Rast industrije "na leru“, ali izvozu i dalje dobro ide

30.09.2022

11:33

0

Najnoviji podaci zvanične statistike pokazuju da je srpska privreda značajno usporila rast ali da izvoz i dalje nije osetio pun udarac krize

Rast industrije "na leru“, ali izvozu i dalje dobro ide
Radnici u fabrici - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu ove godine bila je za 0,3 odsto veća nego u avgustu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS) koji ukazuju da se aktuelna kriza iz sveta prelila i u domaće fabrike.

Iako je industrijska proizvodnja od januara do avgusta ove godine, i dalje u plusu, u odnosu na isti period lane bila veća za 2,4 odsto, poslednjih meseci je vidljivo usporavanje.

Tekući desezonirani indeks za avgust 2022. godine, u odnosu na jul 2022. godine za industriju ukupno pokazuje pad od 0,6 odsto, dok je prerađivačka industrija ostala na istom nivou, naveo je RZS.

Posmatrano po sektorima, u avgustu ove godine, u odnosu na avgust 2021. godine, ostvaren je rast u sektoru rudarstva od 3,8 odsto, u sektoru prerađivačke industrije od 1,3 odsto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije zabeležen pad od 6,7 odsto.

Izvoz još „pošteđen“

I dok industrija počinje da kaska, izvoz je i dalje u galopu. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je u periodu januar-avgust 2022. godine za 34,2 odsto na godišnjem nivou, na 42,38 milijardi evra. Pritom je izvoz povećan za 28,2 procenta, a uvoz za 38,8 posto.

BDP od 7,5% u 2021.

Zvanična statistika je danas objavila i kretanje BDP-a za 2021. U tekućim cenama, BDP je iznosio oko 6.270 milijardi dinara (53,3 milijarde evra po kursu za 2021.) i u odnosu na prethodnu godinu nominalno je bio veći 13,9 odsto, a realno 7,5 odsto.

Posmatrano po delatnostima, u 2021. najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imali su: sektor prerađivačke industrije (13 odsto), sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (11,8 odsto), sektor poslovanja nekretninama (6,8 odsto), sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (6,3 odsto) i sektor građevinarstva (šest odsto). Učešće izdataka za individualnu potrošnju sektora domaćinstava u BDP-u iznosilo je 64,9 odsto, izdataka za individualnu potrošnju sektora države 10 odsto, izdataka za kolektivnu potrošnju sektora države 6,9 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 23,1 odsto, izvoza dobara i usluga 54,5 odsto i uvoza dobara i usluga 62,3 odsto.

Tokom osam meseci izvezeno je robe u vrednosti 17,51 milijardu evra, a uvezeno za 24,86 milijardi, pokazuju današnji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Zabrinjavajuće je što je spoljnotrgovinski deficit 7,35 milijardi evra, a još više brige donosi podatak da je veći čak za 72,9 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

I dalje se troši naveliko

Iako su na sve strane primetne posledice krize, u Srbiji promet robe u trgovini na malo kao da to ne trpi. U avgustu 2022. je u odnosu na isti mesec prethodne godine, u tekućim cenama bio veći za 22,1 odsto, a u stalnim cenama za 4,6 procenata.

Promet u prvih osam meseci ove godine bio je u odnosu na isti period prethodne godine u tekućim cenama veći za 22,5 odsto, dok je u stalnim cenama porastao za 7,4 odsto.

Tolika razlika je zbog toga što su cene danas mnogo više nego prošle godine (tekuće cene), dok se promet povećao mnogo manje (stalne cene).


BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike