Naređena hitna evakuacija! Ukrajinci ubijaju civile u Hersonu, narod beži u Rusiju

13.10.2022

20:29

0

Autor: 24sedam

Vlada je odlučila da organizuje pomoć u odlasku stanovnika Hersonske oblasti u druge ruske regione, naveo je Husnulin

Naređena hitna evakuacija! Ukrajinci ubijaju civile u Hersonu, narod beži u Rusiju
Tan2022-3-18_7152554_3 - Copyright AP Photo/Pavel Dorogoy

Šef administracije Hersonske oblasti, koga je Kremlj imenovao na ovu funkciju, Vladimir Saldo apelovao je na ljude koji žive u tom regionu da se evakuišu, navodeći kao razlog svakodnevne raketne napade ukrajinskih snaga. On je preko aplikacije Telegram pozvao građane da se "spasu" tako što će otići u Rusiju na "odmor ili školovanje" i zatražio pomoć Moskve u organizaciji evakuacije.

Ubrzo je usledio i odgovor zamenika premijera Ruske Federacije Marata Husnulina, koji je saopštio da je ruska vlada odlučila da pomogne u organizovanju evakuacije stanovnika Hersonske oblasti u druge regione zemlje.

Profimedia
 

- Vlada je odlučila da organizuje pomoć u odlasku stanovnika Hersonske oblasti u druge ruske regione - naveo je Husnulin.

Dodaje da će vlada u potpunosti pomoći administraciji Hersonske oblasti u smeštaju stanovnika regiona u druge konstitutivne entitete Ruske Federacije, prenosi Tass.

- Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom - rekao je Husnulil.

Prema rečima Husnulina, šefovi ruskih regiona biće upućeni da pruže neophodnu pomoć stanovnicima Hersonske oblasti koji žele da putuju u druge regione.

Inače raketni udari nanose ozbiljnu štetu u gradu, a mete projektila su hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila. Postoji velika bojazan da bi grad Herson mogao da postane nova linija fronta. 

Tanjug/AP Photo
 

Ukrajinski zvaničnici već su izjavili da veruju da će do Božića stići do glavnog grada Hersonske oblasti, uprkos Putinovoj nedavnoj najavi da je region "pripojen" Rusiji. Grad Herson je bio jedan od prvih koji je pao u ruske ruke i ključna je strateška i simbolična meta ukrajinske vlade. 

Podsetimo, na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referndumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike