Projekt Brunsbutel: U Nemačkoj niče novi terminal za tečni gas

13.10.2022

08:56

0

Holanđani već imaju prve kupce za terminal podružnice u komšiluku

Projekt Brunsbutel: U Nemačkoj niče novi terminal za tečni gas
Ilustracija - Copyright Profimedia

Holandski operater gasne mreže „Gasuni“ saopštio je da je njegova nemačka podružnica potpisala ugovore o izgradnji novog terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Brunsbutelu, u Nemačkoj, kapaciteta osam milijardi kubnih metara protoka, koji treba da bude završen do 2026. godine.

„Gasuni“ je u saopštenju naveo da će firma „CS Gas Nort“ izgraditi terminal u blizini Hamburga, te da su kompanije „KonokoFilips“, „Ineos“ i „RWE Suplaj end trejding“ prvi korisnici s kojima su potpisani ugovori, prenosi Rojters.

- Izgradnja ovog TPG terminala će pomoći da se smanji zavisnosti od gasa iz Rusije - ističe holandski operater gasne mreže.

Nemačka vlada je u martu preduzela korake za razvoj projekta Brunsbutel, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nije saopšteno koliko će koštati ovaj projekat, a u nekim preliminarnim prognozama pominjala se cifra od 500 miliona dolara.

„Gasuni“ je ranije ove godine pustio u rad plutajući LNG terminal kapaciteta osam milijardi kubnih metara gasa u Emshavenu, blizu Groningena u Holandiji, i proširio kapacitet terminala Gejt u Roterdamu na 16 milijardi kubnih metara.

Namera je da terminal Brunsbutel postane s vremenom i čvorište za tečni vodonik, dodaje se u informaciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike